Magazin

Posle modne revije u Parizu: Tesla, čovek koji je imao stila (VIDEO)

Nikola Tesla je bio intrigantna ličnost ne samo kao naučnik, već i kao čovek. U 21 veku postao je inspiracija umetničkom svetu širom planete – filmadžijama, književnicima, slikarima, kompozitorima i modnim kreatorima. Upravo on bio je inspiracija sredinom novembra ove godine i autorki modne revije Vesni Jugović (Vesna De Vinča), da na SerbianFashion Day u Parizu prikaže manekena-Teslu u neprimerenoj odeždi i da od njega na poklon primi papirnog belog goluba.
Posle modne revije u Parizu: Tesla, čovek koji je imao stila (VIDEO)© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Sa vidnim negodovanjem na reviju u Parizu reagovali su Zadužbina "Petar Mandić" i "Tesla, naučna fondacija" (TNF) iz Amerike, govoreći između ostalog "da ovakva kreacija šalje krajnje degutantnu poruku i da svakom iskrenom poštovaocu lika i dela Nikole Tesle stvara neprijatan osećaj".

"Tesla" obučen u haljinu sa obnaženim ramenima i grudima, sa ogrlicom oko vrata pre nekoliko dana u Parizu – nikako ne ide uz pravog Teslu i njegov stvarni stil oblačenja.

Tokom života Tesla je nosio odela, svilene i pamučne košulje, kravate najrazličitijih boja, a u svečanijim prilikama i leptir mašne.

Kada govorimo o njegovom modnom stilu, možemo reći da je on pratio neku svoju liniju i lične afinitete. Oblačio se na način na koji se oblačio građanski svet sa kraja 19 veka.

Teslin otac Milutin bio je pravoslavni sveštenik, školovan i obrazovan čovek, govorio je nemački i italijanski, izučavao filozofiju i imao veliku ličnu biblioteku.

Pored roditelja, Tesla je bio neobično vezan i za svog ujaka Petra Mandića koji je takođe bio pravoslavni sveštenik i rođeni brat njegove majke.

Znači, Tesla potiče iz porodice obrazovanih ljudi – mladog građanskog staleža. Školovao se po evropskim metropolama, živeo u Beču i Pragu; radio u Budimpešti, Parizu, Strazburu i Njujorku, kasnije i širom "obećane zemlje", pa je svakako i moda koja je bila prisutna u tim gradovima ostavila traga ina njegov modni stil.

Tesla je na Menhetnu imao ličnog krojača. Najveći broj odela mu je šila radionica "JamesW Bell Sons and Co". Na pojedinim etiketama na odelima stoji upisan i datum izrade, kao i ime poručioca – Tesla.

Odela su se sastojala od tri dela: strukiranog sakoa sa reverima i tri dugmeta, prsluka i klasičnih pantalona. Teslina odela su šivena od vunenih štofova, sa pamučnom ili svilenom postavom. Košulje od pamuka i svile uglavnom su mu šivene kod "Macy and Co". Osim belih i bež košulja, nosio je i štraftaste sa zelenim, ljubičastim, žutim, ružičastim ili plavim prugama, a ponekad i karirane.

Obuću je pravio kod "James Moore" – uvek sličan model plitkih ili dubokih kožnih cipela koje su bile lako špicaste na vrhu, sa niskim petama. Crne, braon i tamno zelene boje. Ponekad su bile od zumbane kože ili antilopa i sve su bile na pertlanje.

U Teslinom muzeju u Beogradu nalazi se 439 eksponata, ličnih predmeta Nikole Tesle od tekstila i kože. Najviše ima kravata – 75 komada, koje su uglavnom svilene, neverovatnih boja i dezena. Tu su i 72 para čarapa – zimskih, letnjih, štrikanih, kratkih i dugačkih. Zanimljivo je da svaki komad garderobe ima izvezene inicijale Nikole Tesle.

On je živeo po hotelima, a iz računa koje čuva muzej u Beogradu vidi se da mu je odeća prana u hotelskim perionicama. To je bio razlog za izradu inicijala na odevnim predmetima kojih ima čak i na čarapama.

Nepostojeća fama o Teslinim belim rukavicama 

Fama o belim rukavicama i Tesli spada u umetničke slobode raznih Teslinih "biografa".Muzej u Beogradu nema ni jedan podatak da je on, svakoga dana, uzimao nove bele rukavice. O tome ne postoji nikakva beleška, račun, porudžbenica, nečije svedočanstvo ili priča.

Muzej čuva veliki broj njegovih rukavica: braon, maslinasto zelene, ljubičaste, petrolej-plave,sive i oker boje, izrađenih od kože ili pamuka.

Izvesni "J. Denihan, ladie's and gents' tailors", kod kojih je Tesla imao otvoren račun, peglao mu je odela.

Uglavnom, Teslina odeća je prana u hotelskim perionicama, ali ponekad i u specijalizovanoj perionici za ručno pranje "Long Island hand laundry".

Kada su modni detalji u pitanju Tesla je bio minimalistički orijentisan. Nije nosio ništa osim veoma diskretnih dugmića za košulje.

Muzej Nikola Tesla u Beogradu nema sačuvane igle za kravate, nakit, satove ili slične modne detalje. Pored šešira sa kojima se nikada nije fotografisao (cilindri, polucilindri i žirado šeširi), koje je on očigledno nosio u zavisnosti od prilike, Muzej poseduje i zanimljive cvikere za sunce i za vid.

U Muzeju ima i nekoliko elegantnih tankih štapova, jedan je čak sa srebrnom izvajanom ručkom, koje je Tesla u starosti nosio.

image
VV inauguration
banner