Magazin

Božićna zvezda: Kako da negujemo ovu čarobnu biljku da bi ostala sveža i posle praznika

Jedna od najpopularnijih prirodnih dekoracija za Novu godinu i Božić je božićna zvezda (euphorbia pulcherrima), cvet poreklom iz Meksika, koji je poznat po svojoj jarkoj crvenoj boji. Ova biljka se estetski savršeno uklapa u prazničnu atmosferu, ali mnogima od nas vrlo brzo uvene. Kako da odaberemo kvalitetnu božićnu zvezdu i kako se možemo pobrinuti da "preživi" nakon praznika?
Božićna zvezda: Kako da negujemo ovu čarobnu biljku da bi ostala sveža i posle praznika© Pexels/Markus Winkler

Iako je u svetu opšte prihvaćena kao jedan od simbola novogodišnjih i božićnih praznika, do hrišćanskog sveta nije došla sve do 18. veka, dok je u Meksiku je uzgajana stotinama godina pre toga. Važno je znati da je ovo tropska biljka, što znači da je za nju potrebna veoma specifična nega. Da bismo imali veće šanse da nam božićna zvezda dugo traje, moramo da kupimo onu koja je dovoljno zdrava i kvalitetna, tako da će moći da izdrži različite promene uslova i temperatura, prenosi portal "Agroinfo". 

Na šta treba da obratimo pažnju

Pri kupovini božićne zvezde, moramo da obratimo pažnju na njen izgled. Sve površine moraju biti ravnomerne boje, a crveni deo biljke (koji nekada može biti beo ili narandžast), za koji mnogi od nas veruju da je cvet, su zapravo njeni listovi (pored klasičnih tamno zelenih). Važno je da se uverimo da nemaju nikakve nepravilnosti, kao što su žute ili bele fleke. Pravi cvet se nalazi u sredini, u obliku žutih "bobica", koje postaju jarko crvene kada procvetaju.

Nega počinje odmah

Održavanje biljke počinje od trenutka kada je kupimo. Božićnu zvezdu ćemo uglavnom dobiti upakovanu, da bi bila zaštićena od hladnoće, ali ne bi trebalo odmah da je izvadimo iz zaštite kada je unesemo u kuću, već je preporučljivo da sačekamo oko desetak minuta, da bi se "privikla" na promenu temperature.

Pored toga, ne bi trebalo da je odmah stavimo u najtopliju sobu, već da joj postepeno menjamo mesto, kako se ne bi "šokirala" od nagle promene iz hladnog u toplo.  

Temperatura

Božićnu zvezdu treba da držimo na relativno toplom mestu, ali ne u blizini radijatora, otvorenih prozora ili ovlaživača vazduha, da se ne bi osušila. Najviše joj odgovara dnevna temperatura od 15 do 21 stepeni Celzijusa. Tokom noći, temperatura ne bi trebalo da padne ispod 18 stepeni Celzijusa.

Svetlost

Da bi procvetala, potrebno je da oko 14 sati dnevno provede u tami. Zatim, nije preporučljivo da božićna zvezda boravi pod veštačkim svetlom, već bi trebalo da joj glavni izvor svetlosti bude prirodan. Najviše joj odgovara mesto pored prozora koji su okrenuti ka istoku, zapadu i jugu, dok bi prozore okrenute ka severu trebalo da izbegavamo, jer neće dobiti dovoljno svetla. Ipak, pošto je biljka osetljiva, ne sme da se ostavlja direktno ispod sunčevih zraka.

Zemljište

Za božićnu zvezdu je važna dobro nađubrena, humusna zemlja. Kako bi zemlja bila rastresita i meka, dobro je da je pre sadnje pomešamo sa malo peska i da na dno saksije, ispod zemlje, obavezno stavimo sloj šljunka, zbog efikasnog drenažnog sistema.

Vlaga i zalivanje

Božićna zvezda je tropska biljka koja voli vlagu, tako da joj prija svakodnevno prskanje zelenih delova, kao i postavljanje vlažnog sloja kamenčića ili šljunka u podmetač saksije. Međutim, iako je vlaga dobra, ovu biljku ne bi trebalo previše da zalivamo, već samo jednom nedeljno. Ako lišće krene da opada, to znači da je zalivanje previše učestalo i trebalo bi da napravimo pauzu.

Priprema za sledeću sezonu

Kada božićna zvezda u potpunosti precveta i odbaci sve listove, možemo da orežemo grane, na dužinu do desetak centimetara, kako bismo podstakli novi ciklus cvetanja. Kada dođe april, možemo da je prebacmo u veću saksiju u kojoj će biti sveža nađubrena zemlja, pa do jeseni možemo da je držimo na zastakljenoj terasi ili na otvorenom mestu bez promaje.

Oprez

Iako je ova biljka estetski privlačna i predstavlja savršen ukras, u njenoj stabljici se nalazi otrovan beli slez, tako da je važno da je držimo podalje od dece i kućnih ljubimaca.

image
VV inauguration
banner