Magazin

Ko su ovi patuljci? Svuda ih viđate, ali znate li šta predstavljaju ovi simpatični novogodišnji likovi

Patuljci sa dugačkom bradom, velikim nosem i šeširima koji im prekrivaju oči se tokom praznika mogu videti skoro na svakom ćošku, u prodavnicama, kafićima, a čak ih mnogi od nas koriste i kao ukrase za dom. Legende kažu da su oni porodični zaštitnici, radoholičari, da donose sreću ili nesreću... Sigurno je da ovo nisu tipični patuljci na koje smo navikli iz brojnih bajki, ali da li znate odakle zapravo dolaze i koja je njihova uloga u domaćinstvu?
Ko su ovi patuljci? Svuda ih viđate, ali znate li šta predstavljaju ovi simpatični novogodišnji likovi© Pexels/Susanne Jutzeler, suju-foto

Mali patuljci dugačkih nogu, koji su u poslednje vreme postali jedna od glavnih novogodišnjih dekoracija širom sveta, dolaze iz Skandinavije. U Švedskoj se ovi patuljci zovu "tomte", u Norveškoj "niser", a u Finskoj "tontu", prenosi portal "Skendifikejšn (Scandification)".

Prema legendi, tomte na švedskom znači "domaćin" i veruje se da duša prvog stanara kuće/farme živi u patuljku, tako da vlasnik poseda može da nastavi da čuva svoj voljeni dom godinama kasnije. Priče o ovim jedinstvenim kućepaziteljima su počele da se prenose u narodu vekovima unazad, kada su brojne farme širom Skandinavije bile izložene dugim, mračnim zimskim periodima, zbog čega su poljoprivrednici i stočari bili izolovani od ljudi u gradovima. Drugim rečima, tomte predstavlja simbol zajedništva i štiti ljude i životinje.

Iako je mali i naizgled bezopasan, neke legende govore da tomte može da ima i mračnu stranu: ako ga provociramo, može da postane nestašan ili čak da ugrozi zdravlje stoke ili uništi godišnje prihode porodice. Takođe postoji verovanje da, ako mu porodica ne ostavi kašu kao poklon na Badnje veče, tomte može da se naljuti i da donese nesreću na farmu. U nekim porodicama se čak ostavlja prazno mesto za stolom tokom obroka, u slučaju da patuljak odluči da im se "pridruži".

Kako izgledaju

S obzirom da se veruje da se u njima nalazi duša starog kućepazitelja i poljoprivrednika, svaki tomte će da liči na starca, koji nije viši od 91 centimetra. Uglavnom imaju dugačku sivu ili belu bradu i često nose neutralne boje, kao što su plava, braon i siva, a tokom praznika se mogu "obući" u crvenu i zelenu odeću.

Tomte i patuljci - koja je razlika

Klasični, baštenski patuljci su nastali u Engleskoj, ali novogodišnji tomte se spominje u brojnim starim germanskim pričama i bajkama, tako da ne bi trebalo da mešamo ova dva "zaštitnika domova". U zavisnosti od mesta iz kojeg dolazi, tomte je vezan za različite skandinavske legende i može da ima brojne uloge i osobine.

Radoholičari, teritorijalni, vole konje... 

Nekoliko manje poznatih verovanja o ovim patuljcima je za portal "Svengliš (Swenglish)" podelila švedska autorka dečijih knjiga Lida Liebrand. Pre svega, tomte je radoholičar - uvek će da se pobrine da je na farmi ili u kući sve pod kontrolom, jer je njegovo domaćinstvo najvažnije. Ako trenutni vlasnik poseda ne obavlja dobar posao, tomte će da pronađe različite načine da ga kazni

Navedena karakteristika se može povezati i sa sledećom, a to je da su oni veoma teritorijalni. Rado će da štite svoj posed, čak više nego porodicu koja živi na njemu, tako da oni koji žele da ugroze njegov dom mogu doživeti nesreću. 

Isto tako, tomte ne veruje u modernizaciju pa mnogi savremeni farmeri ne mogu da ga "ubede" da prihvati nove tehnologije i opremu. Međutim, može da ima i meku stranu: ovi patuljci izuzetno vole konje i legende kažu da se ponekada mogu videti kako im pletu pletenice i sede na leđima.

image