Magazin

Ovo su najbolji i najgori gradovi za doseljenike u 2023. godini

Beč je proglašen najboljim gradom za doseljenike za 2023. godinu prema rezultatima konsultantske firme Merser. Austrijska prestonica je hvaljena zbog dobrog kvaliteta života, živopisne kulturne scene, arhitekture i istorije. Slede je Cirih i Okland, a među najgorima mestima na listi su se našli Kartum i Bagdad.
Ovo su najbolji i najgori gradovi za doseljenike u 2023. godini© jacek dylag/unsplash

Glavni grad Austrije zauzima počasno prvo mesto prema anketi globalne konsultantske firme Merser za 2023. o kvalitetu života za strance. Učesnici u istraživanju naglašavaju da austrijska prestonica mami svojom kulturom i građevinama.

Švajcarski grad Cirih, koji je na drugom mestu, pohvaljen je zbog svoje političke stabilnosti i visokokvalitetne infrastrukture. Na drugom kraju sveta, Okland je odneo treće mesto zbog visokog standarda zdravstvene zaštite i kulture.

Grad-država Singapur je najviše rangirano azijsko mesto na 29. poziciji. Hong Kong je na 77. poziciji od ukupno 241 destinacije.

Ovo su najbolji gradovi za doseljenike:

1. Beč, Austrija

2. Cirih, Švajcarska

3. Okland, Novi Zeland

4. Kopenhagen, Danska

5. Ženeva, Švajcarska

6. Frankfurt, Nemačka

7. Minhen, Nemačka

8. Vankuver, Kanada

9. Sidnej, Australija

10. Dizeldorf, Nemačka

Na kraju liste su se našli:

241. Kartum, Sudan

240. Bagdad, Irak

239. Bangi, Centralnoafrička Republika

238. Sana, Jemen

237. Port-o-Prens, Haiti

236. Ndžamena, Čad

235. Damask, Sirija

234. Uagadugu, Burkina Faso

233. Tripoli, Libija

232. Brazavil, Republika Kongo, piše Blumberg.

Analizirano je više od 450 gradova širom sveta. Posmatrali su se razni faktori, uključujući političko i društveno okruženje, zdravlje, obrazovanje, rekreaciju i stanovanje.

"Mnogi zaposleni preispituju svoje prioritete i procenjuju kvalitet života koji se pruža njima i njihovim porodicama u mestima u kojima žive i rade", kaže Ivon Traber, globalna šefica konsultantske firme.

image