Magazin

Iako bogate ugljenim hidratima, ove namirnice su zapravo veoma zdrave

Ugljene hidrate već godinama bije loš glas, najviše zbog toga što se vezuju za dobijanje telesne mase, dijabetes tipa 2 i mnoga druga zdravstvena stanja. Međutim, namirnice bogate hidratima ne moraju nužno biti nezdrave, a ponajmanje isključene iz ishrane.
Iako bogate ugljenim hidratima, ove namirnice su zapravo veoma zdrave© Canva / rimmabondarenko

Veliki broj ljudi smatra da su ugljeni hidrati veoma štetni, a ovakvo predubeđenje postoji sa razlogom - upravo se ovaj makronutrijent često povezuje sa dobijanjem neželjenih kilograma, povišenim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2 i mnogih drugih oboljenja. Istina je potpuno drugačija: ne samo da ugljeni hidrati nisu glavni krivci za sve navedeno, već su oni i veoma korisan i zdrav makronutrijent koji je itekako poženjan u ishrani.

U kojim se sve zdravim namirnicama sadrže ugljeni hidrati?

Kinoa - bogata hidratima, idealna za fizički aktivne

Seme kinoe je posebno postalo popularno među ljudima koji teže zdravoj ishrani, a iako klasifikovana kao pseudožitarica, ona se priprema na isti način kao i većina žitarica. Osim ugljenim hidratima, kojih od ukupne porcije čini čak 70 procenata, kinoa je bogata i proteinima, vlaknima i mnogim mineralima, pa je posebno preporučljiva ljudima koji su fizički aktivni.

Ovsene pahuljice - čuvaju srce i snižavaju nivo holesterola

Ovsene pahuljice su veoma zdrave, naročito ukoliko se konzumiraju cele, nesamlevene. Poput kinoe, i ovsene pahuljice sadrže oko 70 procenata ugljenih hidrata, doduše u sirovom obliku, a odličan su izvor i mnogih vitamina, minerala i antioksidanasa. Ovsene pahuljice od drugih žitarica izdvaja i posebna vrsta vlakana, beta glukan ovsa, a namirnica se preporučuje svima koji imaju problema sa kardio-vaskularnim sistemom, povišenim holesterolom ili dijabetesom tipa 2.

Heljda - odlična za regulisanje nivoa šećera u krvi

Kao i kinoa, i heljda se svrstava u kategoriju pseudožitarica, koja u sirovom stanju sadrži čak 75 procenata ugljenih hidrata. Budući da su hidrati osnovni izvor energije, heljda je idealna za sve koji su fizički aktivni. Zahvaljujući visokom sadržaju proteina, vlakana i antioksidanasa, ona se pokazala i kao veoma korisna u očuvanju zdravlja kardio-vaskularnog sistema, a pored toga i u regulaciji nivoa šećera u krvi.

Batat - riznica vitamina koja štiti od slobodnih radikala

Batat, odnosno slatki krompir je tek nedavno postao popularan u ishrani, naročito na našem području. Ovaj krompir neobičnog izgleda i upadljivo narandžaste boje je, osim što je sladak, i veoma zdrav: on je bogat vitaminima A i C, kalijumom i antioksidansima koji svi zajedno štite organizam od štetnog dejstva slobodnih radikala. 

Pomorandže - štite od kamena u bubregu i anemije

Pomorandže su jedno od najomiljenijeg citrusnog voća svih generacija, ali je prva asocijacija na njih velika količina vitamina C, B i kalijuma. Međutim, one su bogate i ugljenim hidratima i vlaknima. Redovnim konzumiranjem pomorandži se može poboljšati zdravlje srca i smanjiti verovatnoća pojave kamena u bubrega, kao i poboljšati apsorpcija gvožđa iz ishrane. Stoga se one posebno preporučiju ljudima koji pate od anemije.

image