Magazin

"Plavi ponedeljak": Da li je treći ponedeljak u januaru zaista najdepresivniji dan u godini

Danas je tačno 20 godina kako treći ponedeljak u januaru bije loš glas. Širom sveta on važi za najdepresivniji dan u godini. Kako se pojavilo ovo uvreženo mišljenje i šta se zapravo krije iza naziva "plavi ponedeljak"?
"Plavi ponedeljak": Da li je treći ponedeljak u januaru zaista najdepresivniji dan u godini© Canva / atlasstudio

Praznici su prošli, svi smo se vratili svojoj uobičajenoj rutini, vaga pokazuje par kilograma viška, a bankovne kartice alarmantno stanje na računu. Svi preduslovi da ovaj ponedeljak bude najdepresivniji dan su stečeni.

Međutim, treći ponedeljak u godini, ili, kako ga mnogi nazivaju i "plavi ponedeljak" krije veoma zanimljivu priču o svom nastanku, a verovali ili ne, ovaj dan nije ništa drugo do dobro izreklamirana priča.

Da li je "plavi ponedeljak" najdepresivniji dan u godini

Teoriju o "plavom ponedeljku" uspostavio je psiholog Klif Arnal, pre tačno 20 godina. Kako bi dokazao da je upravo treći ponedeljak u godini najdepresivniji dan, Arnal je analizirao niz faktora, poput vremenskih uslova, dugova, perioda koji je prošao od praznika i nivo motivacije kod ljudi.

Nakon detaljnog razmatranja, naučnik je došao do naizgled kompleksne formule: [W + (Dd)] xTQ / MxNA, pri čemu je W - vreme napolju, D - dug, d - mesečna zarada, T - vreme koje je prošlo od Božića, a Q - vreme od kada smo odustali od novogodišnjih odluka.

Tajna je otkrivena! "Plavi ponedeljak" je marketinški trik

Međutim, Arnelova formula uopšte nema nikakvo naučno uporište, već sadrži samo niz varijabli koje su subjektivne i samo na prvi pogled naučne! Dakle, formula apsolutno nema nikakvu težinu i ni na koji način ne objašnjava zbog čega je upravo ovaj, treći ponedeljak, najdepresivniji dan u godini.

Ovo je potvrdio i sam psiholog, kada su ga u jednom od intervjua upitali kako je uopšte došao na ideju da izračuna koji je najdepresivniji dan u godini. Zamisao je potekla od jedne marketinške agencije koja je želela da poveća prodaju letnjih aranžmana turističke kompanije Skaj Travel.

"Prvo su me pitali da dođem do dana za koji mislim da je najbolji za rezervisanje letnjeg odmora. Kada sam počeo da razmišljam o motivima za bukiranje odmora, prisećao sam se onoga što mi je na hiljade ljudi govorilo tokom radionica. Ovi faktori su upućivali na to da je treći ponedeljak u januaru posebno depresivan", objasnio je Arnal.

image