Magazin

Šta ne bi trebalo da radite u grupnom četu

Bilo da se radi o vašoj prijateljskoj, porodičnoj ili poslovnoj grupi za ćaskanje, postoji mnogo nepisanih pravila za ovu vrstu digitalne komunikakcije. Iako isprva možda ne deluje toliko ozbiljno, nekoliko grešaka koje možda nesvesno pravite zapravo mogu da smetaju drugim članovima grupe ili čak dovedu do nesporazuma. Šta bi trebalo izbegavati kada smo deo grupnog četa?
Šta ne bi trebalo da radite u grupnom četu© Freepik/drobotdean

Većina ljudi nema priručnik za "pravilno dopisivanje", ali vremenom su se razvila određena pravila u bontonu kada su pitanju onlajn razgovori. Lakše je da procenimo da li smo napravili grešku u komunikaciji kada razgovaramo samo sa jednom osobom, ali u grupom četu su interakcije ubrzane, razgovori se preklapaju i često mogu biti zbunjujući, te ne možemo uvek da primetimo da li je neko loše protumačio naše poruke ili nas je pogrešno shvatio.

Da biste umanjili šanse da dođe do konflikta, najbolje je da se pridržavate sledećih pravila tokom ćaskanja u grupi:

Ne tražite da vam članovi prepričaju razgovore koje ste propustili

U redu je da proverite razgovore u grupi nakon nekoliko sati ili dana, ali umesto da tražite od drugih članova da vam pojasne teme razgovora, ljubazno je da barem "preletite" preko starih poruka, pre nego što zatražite specifične detalje.

Pitanja poput "Šta sam propustio?" mogu da deluju nepristojno, posebno jer, u većini slučajeva, čitanje barem poslednjih nekoliko prethodnih poruka ne predstavlja veliki napor. 

Nemojte dodavati nove ljude bez pitanja trenutnih članova

Nepristojno je dodavati nove ljude u grupe bez prethodnog konsultovanja sa postojećim članovima, posebno ako je to osoba koju samo vi poznajete. To može da promeni atmsoferu i dinamiku, a takođe govori drugim članovima da ne poštujete "digitalni prostor" koji trenutno delite sa njima.

Sa druge strane, takođe je nepristojno dodavati ljude u grupe bez prethodnog objašnjenja i uvoda. Pored toga, grupe za ćaskanje u određenim aplikacijama prikazuju kada članovi napuste čet, što može da privlači još više neželjene pažnje kada dodate osobu koja ne želi da bude deo grupe.

Nemojte voditi razgovore jedan na jedan

Kada grupni razgovor pređe u dijalog između vas i druge osobe, bez obzira da li je u pitanju rasprava ili razmenjivanje šala, to može biti nepristojno prema drugim članovima. Zamislite da se svi zajedno nalazite u prostoriji, vodite razgovor samo sa jednom osobom iz grupe, dok vas svi drugi posmatraju. Kao što bi ova situacija bila neprijatna uživo, neprijatna je i u digitalnom obliku.

Kada počnete da vodite razgovor samo sa jednom osobom, onda je bolje da ta diskusija pređe u privatni čet. Između ostalog, drugi članovi sigurno ne uživaju u vašem "spamovanju".

Ono što se dešava u grupi - ostaje u grupi

Iako možda ne bi trebalo da očekujemo potpunu privatnost na mrežama, većina nas želi da grupni razgovori budu bezbedni prostori, da možemo da imamo poverenja u druge članove. Informacije sa grupnih kanala su veoma retko namenjene za otvoreno deljenje. To znači da se lični podaci, fotografije i video snimci koji se dele u grupi ne smeju prosleđivati bez jasno definisane dozvole drugih.

Nemojte prosleđivati sumnjiv sadržaj

Ako dobijete neobičan link ili poruku, ne bi trebalo da šaljete na grupu. Ovakvi linkovi mogu da budu nebezbedni za vas, ali i za druge, jer mogu dovesti do hakovanja, virusa, krađe identiteta... Ako šaljete ovu vrstu sadržaja, to je siguran način da ostatak grupe bude neazdovoljan i da izgubi poverenje u vas.

 

image