Magazin

U drugom planu: Šta da radite kad partner ili prijatelj više obraća pažnju na telefon nego na vas

Odnedavno se na društvenim mrežama razvio engleski termin "fabing" (phubbing), a njegovo jednostavno značenje glasi: Neprijatan osećaj kada partner (ili bilo koji sagovornik) u vašem društvu više obraća pažnju na svoj mobilni telefon, nego na vas.  Kako je najbolje postupiti u ovom slučaju?
U drugom planu: Šta da radite kad partner ili prijatelj više obraća pažnju na telefon nego na vas© Freepik/freepik

Kada se sastanete sa partnerom ili prijateljem, a on više obraća pažnju na društvene mreže nego na vas, verovatno se osećate isfrustrirano i nezadovoljno. U ovim trenucima, telefon je neželjeni "gost" u odnosu.

Sigurno ne želite da se osećate kao da vas sagovornik ne primećuje (to jest, da vas "fabuje"), jer je "hipnotisana" svojim uređajem, ali šta bi trebalo da kažete u ovoj situaciji, a da se interakcija ne pretvori u konflikt? Kako drugoj strani dati do znanja da vas njihova zavisnost od uređaja povređuje i da šteti odnosu? Treba početi od svojih osećanja.

Ne shvatajte to lično

"Fabing" možete lako da shvatite kao direktnu uvredu i pomislite: "Jesam li toliko dosadan? Zašto si uopšte ovde sa mnom, ako samo želiš da budeš na telefonu?"

Ipak, u većini slučajeva, to obično nema nikakve veze sa vama. Gledajte na to kao na mali lični propust vašeg prijatelja/partnera, a ne kao napad na vas. "Krivac" preko puta vas verovatno nije ni svestan da toliko pažnje daje svom telefonu, tako da ne bi trebalo da se oslanjate na bes.

Bolje je da kažete nešto poput: "Da li je sve u redu? Primećujem da mnogo gledaš u telefon".

Ako je u pitanju veza, razmislite koji je pravi razlog

Ako se ovaj problem često javlja u vašoj emotivnoj vezi, važno je da razumete šta vaš partner dobija od prekomernog korišćenja telefona, objašnjavaju bračni terapeuti za "Hafington post".

Da li je telefon povezan sa njihovim poslom ili je to možda njihov način da odvoje vreme za sebe i opuste se? Da li je to nešto dublje što vredi istražiti? Na primer, možda telefon služi kao odvraćanje pažnje od određenih problema u vašoj vezi.

Kada se identifikuje razlog za stalnu upotrebu telefona, onda bi trebalo da zajednički pronađete rešenje i kompromis. Ipak, da bi se to dogodilo, potreba je dobra komunikacija, što se odnosi na sledeći primer.

Uspostavljanje granice sa partnerom

Da bi partner zaista razumeo kako se osećate (i da razgovor ne bi prerastao u konflikt), koristite rečenice poput: "Kada koristiš telefon dok smo zajedno, ja se osećam zapostavljeno/tužno, kao da me ignorišeš, voleo/la bih da koristimo ovo vreme za razgovor..." umesto "Uvek si na telefonu, nikada ne pričaš sa mnom..."

Na ovaj način se izbegava svaljivanje krivice i veća je šansa da će partner da uvaži vašu perspektivu.

Iskrenost sa prijateljem

Ako se ova siruacija dešava između vas i prijatelja, sa njim možete napraviti "dogovor", koji uključuje izbegavanje korišćenja telefona kada provodite vreme zajedno. Možete predložiti nešto poput: "Kada nam stigne piće za sto, hajde da ostavimo telefone i da uživamo u ovom trenutku."

Iako stil komunikacije u ovom slučaju zavisi od vrste odnosa, važno je da prijatelju date do znanja da biste voleli da se više usredsredi na vas i poštuje vreme koje provodite sa njim.

Budite strpljivi

Kao što verovatno i sami znate, bezumno gledanje sadržaja na telefonu može postati prava zavisnost, tako da mnogi koji ne mogu da ispuste uređaj iz ruke nisu ni svesni da imaju problem. Važno je da imate strpljenja i postepeno rešavate problem sa partnerom/prijateljem, kako ne bi došlo do još veće tenzije među vama.

image