Magazin

U ovom popularnom evropskom gradu selfiji nisu baš dobra ideja

Postavljanje selfija na društvenim mrežama su mnogima svakodnevna zabava - pravimo ih u muzejima, kafićima, na popularnim turističkim destinacijama. Ipak, postoji jedan popularni evropski grad gde su selfiji ocenjeni kao "čudna stvar" i nije preporučljivo da ih pravimo, jer meštani smatraju da je privatnost bitnija od uspomene.
U ovom popularnom evropskom gradu selfiji nisu baš dobra ideja© Florian Wehde/unsplash

Berlin, urbani nemački grad, jedinstven je po svojoj arhitekturi, kulturi, andergraund muzičkoj i umetničkoj sceni. Mami ljude koji žele da se bolje upoznaju sa istorijom ovog grada, ali i dobrim provodom i klubovima koji su poznati širom sveta. Koliko god bio otvoren i pogresivan, u Berlinu "okidanje" selfija nije baš dobra ideja.

Razlozi za ovakav stav leže u tome što Nemci ne misle da su selfiji korisni.

Naime, stanovnici Nemačke "prilično retko" otkrivaju lične podatke, govori istraživanje koje je sprovedeno na Univerzitetu Hohenhajm i veoma mali broj Nemaca smatra da je "korisno" objavljivati fotografije na društvenim mrežama, poput selfija na Instagramu:

Najveći broj anketiranih koji smatra to korisnim, sedam odsto, zabeležen je među najmlađim ispitanicima, pokazali su rezultati istraživanja.

"Nemačka je jedna od zemalja gde se oprezno pristupa sa privatnošću", kaže Filip Mazur, koautor istraživanja, a prenosi Bi-Bi-Si-Travel. 

Kultura "bez selfija" i klubovi 

Mnogi stanovnici Berlina veruju da se njihova kultura "bez selfija" razvila kroz čuvenu klupsku scenu. Klubovi nastoje da održe atmosferu tajnosti i podstiču posetice žurki da uživaju u trenutku, a snimanje u mnogim klubovima jednostavno nije dozvoljeno. Za mnoge, berlinski klubovi su mesta gde su ljudi oslobođeni svih stega i mogu da se ponašaju onako kako nije uvek društveno prihvatljivo. 

Poštuju se spomenici, koncerti

U Berlinu postoji mnogo memorijalnih mesta, kao što je Spomenik ubijenim Jevrejima Evrope i fotografisanje se smatra krajnje neprimerenim, pa čak i zabranjenim. 

Takođe, što se tiče koncerta i selfija ni tu nema izuzetka. Kada se održavaju muzički festivali, posetioci istih neće svoju pažnju usmeriti na telefon i šta se događa na sceni. Biće prisutni i uživaće u muzici, a ne u opcijama koje pruža telefon.

image