Magazin

Nepoštovanje granica i ostala ponašanja koja uništavaju vezu

Na vezama uvek treba raditi, graditi zajedno sa partnerom što bolji savez. Događe se da iz možda dobrih namera, svesno ili nesvesno sabotiramo odnos. Pod tim se najčešće podrazumeva da nećemo da preuzmemo odgovornost za svoja delovanja ili pokušavamo da učinimo drugu osobu sličnijom nama, pojašnjava psiholog.
Nepoštovanje granica i ostala ponašanja koja uništavaju vezu© Mikhail Nilov/pexels

Svi bismo želeli da smo u srećnim i dugim vezama, zar ne? Ali, nijedna veza nije savršena, naglašavju mnogi psiholozi. Na odnosu, bez obzira da li je ljubavni, porodični ili prijateljski, treba uvek raditi, ali obraditi pažnju kako se mi ponašamo i da li možda svojim "intervenisanjem" zapravo donosimo više štete nego koristi.

"Kada očekivanja nisu ispunjena, možemo se osećati frustrirano i razočarao. To nas dovodi da se osećamo nevoljeno i nezbrinuto. Nije isključeno da u tim situacijama takođe osećamo da odnos ne funkcioniše i da taj odnos i nije primer prave ljubavi", kaže psiholog dr Lalita Suglani, a piše Dejli mejl.

Tada bi bilo dobro da imamo na umu da druga osoba ne može da čita naše misli i da je drugačije vaspitana: "Često ne shvatamo da je naše ponašanje zasnovano na našim standardima, našim sopstvenim idealima, našim sopstvenim terminima koji su oblikovani na osnovu onoga što smo iskusili iz veza i sveta oko nas", pojašnjava psiholog.

Po mnogima, dobra, stabilna veza podrazumeva da se odluke donose zajedniči i u momentima rasprava i nesuglasica bitno je kako se komunicira. Dakle, bez omalovažavanja i da kada nismo u pravu, to jednostavno priznamo, a ne sada da skupljamo poene i teramo "mak na konac". Sa sigurnošću možemo reći da se dobar odnos se temlji na ljubavi i poštovanju.

Šta najviše sabotira vezu

Nepoštovanje granica, kao i uticanje na drugu osobu da što više liči na nas, neobzirnost prema emocionalnim okidačima druge osobe, upoređivanje odnosa sa odnosima drugih jednostavno "ubija" vezu, jasno objašnjavaju psiholozi. 

"Važno je da možemo da razumemo šta očekujemo od drugih i da budemo u stanju da to saopštimo kako bismo produbili vezu koju imamo", naglašava Lalita.

image