Magazin

Najvažnija stvar u komunikaciji je čuti ono što nije rečeno

Telom govorimo više nego rečima. Pokreti, izraz lica, gestikulacija i držanje - načini su na koji komuniciramo sa okolinom, a psiholozi i sociolozi procenjuju da se između 65 i 90 procenata naše komunikacije odvija upravo na ovaj način.
Najvažnija stvar u komunikaciji je čuti ono što nije rečeno© freepik/cookie_studio

Pre samo nekoliko dana, prilikom posete predsednika Južnoafričke Republike, Sirila Ramafoze, Ujedinjenom Kraljevstvu, primećeno je da je Kejt Midlton, Princeza od Velsa, isprva pokazala neoubičajenu napetost dok se kolima sa suprugom približavala hotelu. Kasnije, tokom prijema, ona je ipak demonstrirala dozu profesionalizma i samouverenosti, a njen stisak pri rukovanju i intenzivan vizuelni kontakt govorili su u prilog tome.

Iz pokreta rukom ili položaja tela moguće je zaključiti kako se neko oseća i koje su mu namere, zato je umeće prepoznavanja i dešifrovanja govora tela veoma značajno, može biti od pomoći pri uspostavljanju inicijalnog kontakta, ali i u situaciji kada je potrebno poboljšati već postojeću komunikaciju. I, iako vlada mišljenje da je ovladati govorom tela izuzetno kompleksan poduhvat, naučiti osnove, korišćenje raznih poza, mimike, ili gestikulacije rukama, i prepoznati ih u svakodnevnoj komunikaciji i nije toliko zahtevno.

Ruke ukrštene na grudima najčešće nagoveštavaju neku konfliktnu situaciju, a ovakav stav govori i da je sagovornik zauzeo odbrambeni stav, jer se oseća ugroženo. Ukoliko u komunikaciji primetite ovakav stav, a želite očuvati prijateljski odnos i izbeći eskalaciju – najbolje bi bilo da promenite temu.

Sa druge strane, otvorene šake okrenute ka gore najčešće ukazuju na otvorenost u komunikaciji i zainteresovanost za razgovor i temu koja se vodi. Saglasno govoru tela, ljudi koji se osećaju komforno i prijateljski su nastrojeni, čak će otkopčati jaknu ili sako, pa čak ih i skinuti, kako bi vam pokazali da su pozitivno nastrojeni i raspoloženi za dalju komunikaciju ili saradnju.

Osoba, koja pri rukovanju, svoju ruku stavlja iznad vaše, nesvesno poručuje da je "fizički" u dominantnijem položaju – a upravo je na ovaj način i sama Kejt Midlton demonstrirala svoju samouverenost i moć prilikom rukovanja sa predsednikom Južnoafričke Republike. Sa druge strane, kada vam sagovornik pruža ruku dlanom okrenutim na gore, budite sigurni da je spremna na kompromise ili dogovor, kao i da vam ustupa dominantnu poziciju.

Kada je reč o držanju, sagovornik koji je u razgovoru sa vama pognutih leđa, zapravo vam ukazuje na to da je pokoran, dok napeto i kruto držanje govore da se druga strana ne oseća kao da je "na svom terenu" i da želi da okonča komunikaciju.

Pored ovih "osnovnih", donosimo vam još nekoliko primera koji će vam pomoći da bolje razumete sagovornika i unapredite komunikaciju.

  • Noge i telo okrenuti ka vratima – sagovornik želi da što pre okonča razgovo i udalji se
  • Prikrivanje usta rukama ili konstantno skretanje pogleda mogu značiti da sagovornik ne želi da razgovara o nečemu, ili želi da svoju poziciju ili mišljenje zadrži za sebe
  • Učestalo kašljanje ili ruke na stolu skrštene u piramidu govore o neprijatnosti koju izaziva pokrenuta tema, ali i o želji da se nešto prikrije.
  • Trljanje nosa u neverbalnoj komunikaciji govori samo jedno – vaš sagovornik je neiskren.

Razumevanje govora tela može vam pomoći da bolje komunicirate sa drugima, da bolje "pročitate" sagovornika i iskoristite ova znanja za harmoničniju i produktivniju komunikaciju sa ljudima iz vašeg okruženja. Takođe, možete poboljšati svoju neverbalnu komunikaciju kako biste bez reči, na bolji način, stavili ljudima do znanja šta osećate.

image
VV inauguration
banner