Magazin

Kalifornijska policija mora da odustane od korišćenja Lego glava za skrivanje lica uhapšenih

U Kaliforniji je donet zakon koji zabranjuje objavljivanje fotografija optuženih za nenasilne zločine, međutim, to nije obeshrabrilo policajce u gradu Murijeta, jer su pronašli nekonvencionalno rešenje za "doterivanje" fotografija uhapšenih - pomoću "Lego" figurica - tačnije, njihovih glava. Ipak, ova odluka se nije dopala čuvenom proizvođaču igračaka, te je morao da reaguje i zabrani korišćenje slika svojih figurica u ove svrhe.
Kalifornijska policija mora da odustane od korišćenja Lego glava za skrivanje lica uhapšenih© Instagram

Na zvaničnom Instagramu policije grada Murijeta se mogu pronaći urnebesne fotografije hapšenja i postrojavanja, na kojima su lica osumnjičenih zamenjena glavama "Lego" igračaka, kako bi se uskladila sa novim kalifornijskim zakonom koji štiti prava prestupnika.

Slike prikazuju "Lego" glave sa raznim izrazima lica koje bi verovatno imao svako kada bi bio uhapšen (tužni, besni, uplakani, zbunjeni), a koje su digitalno postavljeni umesto lica uhapšenih ljudi. Fotografije su ubrzo postale hit na društvenim mrežama.

"Kako bismo podelili sa stanovnicima šta se događa u Murijeti, odlučili smo da pokrijemo lica osumnjičenih da zaštitimo njihov identitet, a istovremeno se uskladimo s novim zakonom", objasnili su na Instagramu.

Novi zakon je stupio na snagu 1. januara, a između ostalog zahteva od policijskih odeljenja da s društvenih mreža uklone fotografije hapšenja nakon 14 dana. Neki korisnici društvenih mreža smatraju da su "Lego" glave ironičan odgovor na "besmislen zakon", koji "više štiti kriminalce nego nevine ljude". 

Većina korisnika društvenih mreža je bila oduševljena objavama i pohvalila je policiju za njihov smisao za humor, uprkos novom zakonu koji mnogi korisnici nisu lako prihvatili. 

"Ove slike su sjajan odgovor na nepotreban zakon," naposao je jedan korisnik na Instagramu. Ipak, ima i onih koji vide drugu stranu. 

"Nisu svi koji su uhapšeni krivi, a jednog dana, to možete biti i vi," dodaje još jedan korisnik.

Nisu svi zadovoljni

Nakon što su fotografije hapšenja obišle internet, stigle su i do kompanije "Lego", koja je policiju u Murijeti zamolila da prestane da koristi njihove "glave čikica" za obradu fotografija. 

"Kompanija "Lego" nam se obratila i ljubazno nas zamolila da se uzdržimo od korišćenja njihove intelektualne svojine u sadržajima na društvenim mrežama, što naravno razumemo i što ćemo poštovati", navodi se u saopštenju policije.

"Izgleda da "Lego" ne ume da se zabavlja", rekli su korisnici Instagrama kao odgovor na nezadovoljstvo "Lego" kompanije.

Iako je novi zakon donet ove godine, ovo nije bio prvi put da policija Murijete koristi Fotošop kako bi fotografije uhapšenih učinila zanimljivijim. Ranije su osumnjičenima dodavali glave poznatih animiranih junaka, kao što je "Šrek", a u jednoj objavi su na uhapšenu ženu stavili glavu lutke "Barbi".

image