Magazin

Nije tako kako izgleda: Koliko je strašno da sanjamo da varamo partnera

Da li ste se ikada probudili iz sna iznenađeni onim što ste sanjali - bili ste zli prema nekome do koga vam je stalo, udarili ste osobu bez dobrog razloga, ili ste sanjali da ste prevarili partnera? Iako sve ove akcije su pogrešne ako se rade u stvarnom svetu, da li su tako strašne kada se dešavaju u snovima?
Nije tako kako izgleda: Koliko je strašno da sanjamo da varamo partnera© @ Drazen Zigic/freepik

Svašta nam može pasti na san, pa i da sanjamo kako varamo partnera. Probudimo se, imamo grižu saveti, razmišljamo što smo ovo sanjali i šta znači takav san.

Snovi nemaju direktan uticaj ni na koga drugog osim na nas, tako da ono što se dešava u njima ne može se oceniti kao nemoralno. Ipak, treba napomenuti da ako nas radnje o kojima sanjamo inspirišu da prevarimo partnera, to može imati indirektan uticaj na druge ljude, i stoga se to može smatrati neetičkim.

Šta naši snovi govore o nama

Događa se da u ovakvim situacijama poričemo krivicu za nemoralne postupke našeg "ja" u snu, i to se može i dalje odražavati na naše budno "ja". Psiholozi ističu da ne treba da zanemarimo u ovoj priči i naš karakter. Drugim rečima, ako nas generalno smatraju ljubaznom osobom, na osnovu postupaka u stvarnom svetu, sanjanje o povređivanju ljudi može dovesti do sumnje u to koliko je naša ljubaznost iskrena ili pouzdana. Ovo može biti glavna moralna briga u vezi sa varanjem u snovima: čak i ako nikada nismo ozbiljno razmišljali o varanju u stvarnom svetu, snovi o preljubi možda mogu sugerisati da to zaista želimo, posebno ako naše "ja" u snu uživa u tome.

Varanje u snovima ne znači da je veća verovatnoća da ćemo prevariti partnera u stvarnom životu ili da smo zaista neverna osoba. Snovi možda omogućavaju da zamislimo da varamo, ali i da shvatimo da bi bilo pogrešno to raditi u stvarnom svetu, piše Sajkolodži tudej.

Psiholozi naglašavaju da ne treba da se osećamo krivim zbog preljube u svojim snovima, osim ako to ne vodi do sličnih radnji u našim budnim životima.

Ko sam "ja" u svojim snovima

Čak i ako radnje koje "mi" izvodimo u snovima odražavaju naše istinske želje, čini se da ih ne kontrolišemo. Drugim rečima, naš san je pod kontrolom podsvesnog uma, pa stoga nismo odgovorni u snu.

"Ja" iz snova može izgledati veoma blisko našem stvarnom "ja", ne samo da deluje u skladu sa svojim željama, već poseduje naše znanje, uverenja i stavove. Zbog ove bliske sličnosti našeg sna i budnog "ja", ovakvi snovi mogu biti dovoljno realistični da nas "nateraju" da pomislimo da to i nije bio san, već java.

image
VV inauguration
banner