Magazin

Dopada vam se kolega sa posla - ljubav ili dosada

Verovatno vam se kolega sa posla dopada jer ima smisao za humor, dobro izgleda, uvek vas šarmira i deluje kao da bi bio dobar partner. Međutim, da li je to stvarno istina? Da li ste ikada pomislili da pravi razlog nisu navedene osobine koje vas privlače, već možda samo činjenica da vam je to kolega? Kako profesionalna okolina utiče na vašu percepciju o drugima i dovodi do osećaja zaljubljenosti i šta bi trebalo da se zapitate pre nego što emocije preovladaju razumom?
Dopada vam se kolega sa posla - ljubav ili dosada© Freepik/Racool_studio

Simpatije na poslu su prilično česta pojava, a sigurno nekada mogu da budu početak velike ljubavi. Ipak, u većini slučajeva, mnogi opisuju da žale što su dozvolili da im se emocije umešaju u profesionalni život, što su ugrozili svoju profesionalnu poziciju i što je ljubavna priča na radnom mestu bila kratkotrajna i nije vredela rizika...

U isto vreme, mnogi ne mogu da odole ljubavi na radnom mestu. Šta je to što kolegu može da učini mnogo privlačnijim nego što možda zapravo jeste? Da li bi ista osoba bila jednako privlačna da ih upoznate pod drugim okolnostima? Odgovor na ovo pitanje je verovatno "ne", a prema bračnim savetnicima, postoji nekoliko objašnjenja za to.

Pre svega, sa kolegom provodite mnogo zajedničkog vremena. Navikli ste se na njegovo prisustvo, što može da postane iluzija "bliskosti". Ako tokom radnog vremena često sarađujete sa njima, onda se ovaj odnos može još više produbiti.

Kada zajedno rešavate zadatke, preživljavate profesionalne izazove, uživate u uspehu ili završavanju projekta, što vas može znatno zbližiti. Pored toga, kada provodite više vremena sa kolegom nego sa partnerom/porodicom, razumljivo je da ćete se osećati kao da je postao važan deo vašeg života. Svaki pozitivni ishod na poslu vas usrećuje, a kada ga delite sa kolegom, to samo ojačava odnos i on postaje asocijacija na radost, ushićenje, trud koji se isplati, zadovoljstvo...

Osim toga, poslovna saradnja je dobra vrsta testiranja sposobnosti potencijalnog partnera: Posmatrate ga kako reaguje u stresnim situacijama, kako rešava probleme, da li je spreman da pomogne, da li je snalažljiv... Ako se pokaže uspešnim u bilo kojoj nezgodnoj profesionalnoj situaciji, to samo pojačava privlačnost.

Ljubav ili iluzija

Iako navedeni razlozi mogu da objasne privlačnost, to ne znači da je suđeno da vaša velika ljubav bude neko s kim delite radno mesto. Pre nego što odlučite da se upustite u dublji emotivni odnos, zapitajte se:

Da sam ovu osobu video na ulici ili u bilo kojem drugom okruženju, da li bi mi se dopala? Da li je stvarno toliko duhovita i samouverena ili su samo svi ostali tihi? Da li bismo se dobro zabavljali u privatnom životu, da li bismo delili hobije? Da li bismo se dobro slagali van kancelarije?

Ako zaista dobro razmislite, odgovor će verovatno biti 'ne'. Kada nemate mnogo vremena da se posvetite upoznavanju novih ljudi i traženju partnera, sigurno ćete tražiti "najbolje" među onima koje svakodnevno viđate.

Većina ovih veza često ima nesrećaj kraj - jedan ili oba partnera napuste radno mesto, neko dobije otkaz, uništavaju se reputacije, a ako veza ne uspe i nastavite da radite zajedno, atmosfera postaje neprijatna i osim što se gubi ljubavni, narušava se i prethodno uspostavljen, uspešan poslovni odnos.

Naravno, postoje retki slučajevi u kojima ovakve veze budu dugoročne i kvalitetne, ali stručnjaci savetuju da dobro analizirate svoj život pre nego što odlučite da "slušate svoje srce". Da li ste nesrećni u trenutnoj vezi, da li prolazite kroz stres u porodici, pa kolega s posla deluje kao savršen "beg od realnosti"? Možda vam je dojadila ista rutina svakoga dana, pa tražite uzbuđenje i novitet, a možda vam čak treba malo bunta, pa priželjkujete "zabranjenu" vezu...

Sve ovo su neophodna pitanja koja treba da daju odgovor vredi li uopšte pokušati tražiti ljubav na poslu, a pre nego što napravite grešku, dobro ih analizirajte i ne oslanjajte se na "leptiriće u stomaku".

image