Magazin

Pripadnici generacije Zed često ignorišu buduće poslodavce i ne pojavljuju se na intervjuu za posao

Koliko se tržište rada preokrenulo govore i poslednja istraživanja koja su pokazala da velika većina pripadnika generacije Zed potpuno izignoriše potencijalne poslodavce i uopšte se ni ne pojavi na razgovoru za posao, čak iako su se prijavili.
Pripadnici generacije Zed često ignorišu buduće poslodavce i ne pojavljuju se na intervjuu za posao© Canva / Dean Drobot

Ranije se znao neki red: kandidati konkurišu za posao slanjem svoje radne biografije, sačekaju dok se poslodavac odluči za najbolje kandidate, kada dobiju poziv za intervju sa nestrpljenjem iščekuju dogovoreni termin, a na razgovoru se trude da daju sve od sebe kako bi ostavili dobar utisak na potencijalnog poslodavca. Sada je slika potpuno drugačija, a za sve su "krivi" pripadnici generacije Zed.

Generacija Zed ignoriše potencijalne poslodavce bez trunke griže savesti

Nedavna anketa koju je sproveo portal Indid, a podeli Forčn riports, pokazala je da je čak 75 procenata mladih iz Ujedinjenog Kraljevstva na neki način ignorisalo potencijalnog poslodavca u poslednjih 12 meseci. Šta to rade mladi, a smatra se veoma neprofesionalnim?

Čak 93 posto ispitanika priznalo je da se nikada nisu pojavili na dogovorenom intervjuu onlajn ili u prostorijama poslodavca, "goustujući" (kako oni često govore), odnosno ignorušući na taj način kompaniju koja im je dala priliku da se predstave na najbolji način i dobiju šansu za zaposlenje.

Međutim, to nije najgore: neverovatnih 87 procenata onih koji su dobili posao se prvog radnog dana uopšte nisu ni pojavili na svom radnom mestu, bilo da je u pitanju rad od kuće ili iz kancelarije, prenosi Njujork Post. Pritom, bez trunke griže savesti.

Milenijalci takođe ignorišu poslodavce, ali se zato "jedu iznutra"

Nešto starija generacija, milenijalci, takođe s vremena na vreme potpuno iznevere očekivanja poslodavaca time što se na dogovorenom intervjuu ne pojave. Međutim, za razliku od pripadnika generacije Zed oni ipak osećaju grižu savesti zbog toga jer su svesniji da se takav postupak može odraziti na njihovu karijeru.

Među razlozima za ignorisanje poslodavaca među milenijalcima najviše se spominju nedovoljno dobre finansijske ponude. Zbog nekonkurentih zarada i drugih uslova rada, oni u nekom stadijumu procesa selekcije jednostavno odustanu od pozicije za koju su se prijavili i nastave da traže posao kod drugih poslodavca.

image