Magazin

Kako je Vladimir Uljanov postao Vladimir Lenjin

Revolucionar Vladimir Uljanov je imao više od 100 nadimaka, ali je najpoznatiji onaj pod kojim je ispisao sovjetsku i svetsku istoriju - Vladimir Lenjin. Postoji bezbroj teorija o tome kako je sovjetski vožd odlučio da uzme prezime Lenjin, a svaka je dovoljno realna ukoliko se posmatra sa drugačije tačke gledišta.
Kako je Vladimir Uljanov postao Vladimir Lenjin© Wikimedia Commons / Ministry of Communications of the USSR, Canva / alexandraivankovich

Sve do 1917. godine vožd proletarijata, Vladimir Iljič Uljanov je, kao i svi ostali revolucionari, morao da poštuje strogu poverljivost i ni na koji način "ne bode oči" svojim člancima i društvenim aktivnostima. Zbog toga je on morao da koristi nadimke i partijske pseudonime, kojih je, kako se veruje, bilo preko 100.

Nekada se potpisivao samo sa N.V., nekada kao S. Tuljin, V. Iljin i slično, a u izuzetnim slučajevima je koristio i strana prezimena poput Frej, Rihter i Mejer. Nadimak Vladimir Lenjin je vožd sebi "nadenuo" 1901. godine i sa njime je ušao u sovjetsku i svetsku istoriju. O tome kako je dobio ideju da se ovako potpisuje i predstavlja postoji nekoliko različitih verzija. 

Zvanična verzija ili puka slučajnost

Prema zvaničnoj verziji nadimak Vladimir Lenjin potiče od reke Lene. Oni koji su izneli ovu teoriju smatraju da je ideju vožd dobio baš u trenutku kada se nalazio u Sibiru, ali se istoričari sa njom baš i ne slažu, jer bi u tom slučaju bilo logičnije da je uzeo prezime Šušin, budući da je živeo u mestu kroz koje protiče reka Šuš. Dakle, ukoliko je za ovaj nadimak i poslužila reka Lena, verovatno je to bila samo puka slučajnost.

Teorija zavere i falsifikovanje dokumenata

Najpoznatija teorija zavere koja se tiče Lenjinovog prezimena potekla je od istoričara V. Loginova. On je smatrao da je 1900. godine Vladimir Uljanov hitno morao da napusti zemlju i otputuje u inostranstvo, ali da je za takvu "akciju" bilo neophodno da falsifikuje dokumenta. Tada mu je prijateljica Nadežda Konstantinovna dala pasoš svog oca, Nikolaja Lenjina, u kome je samo prepravila datum rođenja, a po povratku u zemlju, Vladimir je odlučio da zadrži prezime i tako postao Vladimir Lenjin.

Književna verzija i Lav Tolstoj kao inspiracija

Opšte je poznato da je Vladimir Iljič veoma cenio lik i delo Lava Tolstoja, a naročito njegov roman "Kozaci". Glavni heroj tog književnog dela bio je izvesni Dmitrij Andrejevič Olenjin, koji je baš kao i Vladimir Uljanov, bio "ogledalo ruske revolucije". Pronašavši se u Tolstojevom delu, sovjetski vožd je odlučio da sebi prisvoji prezime koje je najsličnije liku iz romana, i preko noći postane Lenjin.

Romantična verzija: Ko je bila Elena kojoj je Lenjin "posvetio" prezime

U jednoj od televizijskih emisija s kraja 90-ih godina pojavila se verzija po kojoj je Vladimir Uljanov svoje prezime izmislio u čast kazanske studentkinje Elene Rozmirovič, u koju je bio godinama zaljubljen. Paralelno su se pojavile i mnoge druge, slične teorije, u kojima su se samo Jelene "menjale": tako je, prema jednoj od njih, u pitanju (još jedna) kazanska lepotica Jelena Lenjina, prema drugoj - glumica Mariinskog pozorišta Jelena Zareckaja, a prema trećoj - neka Jelena Peterburgska.

image
VV inauguration
banner