Magazin

Sudar generacija: Ekspert za karijeru podelio 5 saveta za rad sa generacijom Zed

Mlade nade sa sobom donose mnoštvo promena, ideja i novih, drugačijih vrednosti, ali uz njih neminovno dolaze i nerazumevanje i konflikti. Oni koji su već dugi niz godina u poslu sa ovim novotarijama teško izlaze na kraj, ali je dobra vest to da ovaj sudar generacija ne znači i smak sveta.
Sudar generacija: Ekspert za karijeru podelio 5 saveta za rad sa generacijom Zed© Canva / fizkes

Saradnja sa pripadnicima generacije Zed predstavlja jedan od najvećih izazova za poslodavce. Mladi posluju po sopstvenim pravilima, nameću potpuno drugačiju poslovnu komunikaciju i zahtevaju pristup u kome nema mesta nametanju radnih zadataka i toksičnoj atmosferi na poslu.

Generacijski jaz koji je često prisutan između poslodavca i starijih kolega sa jedne strane i novih naraštaja sa druge, često dovodi do "rata", pri čemu je posao taj koji trpi i koji je kolateralna šteta nerazumevanja, neprilagođenosti i negativne atmosfere.

O tome kako izaći na kraj sa razlikama i uspostaviti kvalitetnu i produktivnu saradnju sa pripadnicima generacije Zed objasnila je u intervjuu za magazin Njujork Post Šarlot Dejvis, Linkedin ekspert za razvoj karijere. Možda će baš vama njenih 5 saveta biti zlata vredni.

Otkrijte šta motiviše mlade

Poznato je da je mladima vrlo važan work-life balans (ravnoteža između karijere i privatnog života) i da je njihov odnos prema poslu uslovljen ispunjenjem ovog uslova. Ali, to nije jedino što motiviše mlade da u poslu daju sve od sebe.

Istražite šta je to što im daje vetar u leđa - možda je to rad od kuće i fleksibilno radno vreme, možda je to mogućnost stručnog usavršavanja ili plaćena članarina u teretani. "Odgovornost za kreiranje dobre atmofere na poslu je na liderima biznisa", istakla je Dejvis.

Uložite u njihov razvoj

Istraživanje koje je 2023. godine sprovela konsultantska kuća Korn Feri pokazalo je da su za čak 73 procenta pripadnika generacije Zed učenje i profesionalni razvoj vrlo važni i da je bez njih njihova želja za radom i angažovanjem praktično jednaka nuli.

Poslodavci koji prepoznaju ovo na vreme i koji pokažu želju da u svoje mlade zaposlene ulože vreme i novac sa ciljem njihovog usavršavanja su "na konju", smatra ekspert. Načina za razvoj ima pregršt: obuke za unapređenje mekih veština, profesionalne obuke, učenje jezika - sve ovo mladi vrlo cene.

Uključite mlade u proces donošenja odluka

Jasno je da se strateške odluke donose na najvišem nivou kompanije, ali to ne znači da bi mladi trebalo da budu potpuno isključeni iz ovog procesa. Naprotiv, njihovo viđenje stvari poslodavcima može biti od velikog značaja.

Potrudite se da svojim mladim resursima date priliku da učestvuju u diskusijama i generisanju novih ideja koji se tiču oblasti u kojima su oni stručni. Na ovaj način ne samo da ćete ih podstaći da se više angažuju već i njima pomoći da se osećaju vredno. Dakle, svi su na dobitku.

Dajte im priliku da oni vama budu mentori

Starije generacije često imaju otpor prema novotarijama, pa se i prema mladima koji žele da doprinesu svojim znanjima odnose sa nipodaštavanjem. Na ovaj način oni čine veliku grešku, jer ne samo da podstiču neugodnu atmosferu na poslu, već i "guraju od sebe" mlade koji žele da poboljšaju poslovanje.

Ukoliko vam je stalo da se vaš biznis razvija nemojte prezati od toga da pripadnicima generacije Zed date priliku da vas nečemu nauče. Neka oni budu vaši mentori, neka vam prenesu uvide koje imaju. Tako će steći i potrebne liderske i komunikacione veštine, ali i unaprediti poslovanje.

Nemojte osuđivati njihov sistem vrednosti

"Pokušajte da ostavite predrasude po strani i naučite da cenite to što su u za njih izazovnim vremenima oni ipak smogli snage da uđu u poslovni svet", naglasila je Dejvis, ističući da je sasvim u redu što se sistemi vrednosti mladih i starijih generacija razlikuju.

Umesto da se trudite da promenite njihov pristup poslovnom svetu, prihvatite ih kao pokretač pozitivnih promena. Održavajte redovne konstruktivne sastanke na kojima ćete razmatrati kako možete poboljšati odnos koji imate i pronađite način da negujete vrednosti koje neguju oni. Još jednom, svi će biti na dobitku.

image
VV inauguration
banner