Magazin

Život prođe "za tren oka": Svima se čini da vreme brzo prolazi, ali postoji način da ga usporimo

"Trepnuo sam i već je prošao vikend", "Kako je već sredina meseca, kao juče da je bio prvi" - svi s vremena na vreme imamo ovakve ili slične misli. Čini se da vreme prolazi samo tako, a mi nemamo način kako da "ukočimo". Ovaj osećaj je posebno izražen kako starimo i zalazimo u neke godine. Šta da uradimo, a da nam život ne prolazi za tren oka?
Život prođe "za tren oka": Svima se čini da vreme brzo prolazi, ali postoji način da ga usporimo© Mikhail Nilov/pexels

Odraslim osobama se često čini da godine brzo prolaze. Stiče se utisak da sve prekratko traje i da brzo prođe. Ovaj osećaj je intenzivniji kod starije populacije:

"Jedna od najčešćih tema koju čujem na svojim seansama jeste da klijenti osećaju da im je sve prebrzo prošlo. Fraza koja se obično koristi za opisivanje ovog osećaja je da je život prošao 'za tren oka', kaže terapeut Alisija Ardito.

Kalendarske jedinice, poput godine, postaju sve manji i manji deo našeg ukupnog života, naglašavaju psiholozi: "Kada imate 8 godina, na primer, jedna godina je osmina celog života, dok kada imate 80, to je procentualno mnogo manje. Ovo doprinosi osećaju da vreme brže prolazi", pojašnjava Rut Ogden, profesor psihologije.

Imamo tendenciju da formiramo mnogo manje novih uspomena kasnije u životu u poređenju sa tim kad smo bili deca i mladi. Kao dete, stalno smo učili nove veštine u vannastavnim aktivnostima, sticali nova znanja u školi, upoznavali nove ljude u razredima i radili različite, uzbudljive stvari u svom svakodnevnom životu. Međutim, kako starimo, generalno imamo manje novih iskustava i možda ćemo godinama biti zaglavljeni u sličnoj rutini, što čini da se život čini stagnirajućim i neupadljivijim.

Kako da "ukočimo" vreme

U knjizi novinara Džošue Foera Moonwalking With Einstein: The Art and Science of Remembering Everything, on piše da "monotonija urušava vreme, novina to otkriva". Ovde se možda i krije odgovor, te zašto nova iskustva imaju ovakav efekat? Prema Ogdenu, kada se bavimo novim aktivnostima, formiramo nova i živopisna sećanja i ona čine se da se osećamo kao da vreme sporije prolazi.

Takođe, kognitivno opterećenje potrebno za učenje nove veštine može uticati na način na koji percipiramo vreme.

"Razmislite o tome kada se vozite na novu lokaciju – čini se da je putovanje do tamo uvek duže od onog ka povratku. To je zato što, na putu do tamo, ne znamo kuda idemo, vidimo mnogo novih stvari, postoji veći stepen planiranja i neizvesnosti, a te stvari usporavaju naše iskustvo vremena. Nove aktivnosti i iskustva funkcionišu na isti način", pojašnjava Rut Ogden.

Nova iskustva takođe imaju način da nas izvuku iz začaranog kruga našeg svakodnevnog života:

"One remete rutinu, a to utiče naš osećaj za vreme. Štaviše, odluka da uradite nešto novo daje vam slobodu u pogledu načina na koji koristite svoje vreme.

Kada se osećamo kao da kontrolišemo vreme, ne osećamo da nam ono izmiče. Novine pomaže da se uspori", zaključuje profesorka, a piše Hafpost.

Kako "dodati" novine u svoj život

Postoji mnogo načina da dodamo i prihvatimo nepoznato u svakodnevnom životu. To može biti nešto veliko, poput planiranja putovanja na daleku lokaciju, ili na primer, vožnje drugom rutom kući s posla. Novi hobi, prijavljivanje na časove umetnosti, upoznavanje ljudi je još jedan način da se stvari očuvaju svežim.

image