Magazin

Gladni ste pre spavanja? Evo šta bi trebalo da pojedete

Sigurno ste više puta poželeli malu užinu pred spavanje, a kada se to desi, postoje dva ishoda: "Stisnete zube" i ostanete gladni ili pojedete sve ostatke večere, uz dodatak nečega slatkog. Nakon toga ste naduti, ne možete da zaspite, a dokazano je i da obiman obrok pred spavanje nije dobar za zdravlje i kvalitet sna. Ipak, to ne znači da morate da gladujete, već se možete opredeliti za nekoliko laganih namirnica koje će vas zasititi, ali vam neće ometati san.
Gladni ste pre spavanja? Evo šta bi trebalo da pojedete© Freepik/freepik

Idealno bi bilo da možemo da jedemo šta hoćemo, koliko hoćemo i kad god hoćemo, ali nažalost, realnost nije takva. Bilo da smo ostali budni kasnije nego što bi trebalo, jako malo večerali ili smo samo gladni bez očiglednog razloga, mnogi od nas često požele da jedu pred spavanje.

Lekari godinama upozoravaju da konzumiranje hrane pre spavanja može da utiče na vašu težinu, ali i na sposobnost da čvrsto zaspimo. Ali, šta da radimo ako smo zaista jako gladni?

Prema nutricionistima, najbolje je da se oslonimo na namirnice koje će održavati sitost i koje neće opteretiti digestivni sistem, kao što su:

Orasi

Kada noću osetimo poznat bol u stomaku, to je način na koji vam telo govori da žudi za više kalorija i hranljivih materija. Dakle, trebalo bi da težite da jedete hranu koja vam daje najviše nutritivnih vrednosti i to je upravo ono što čini orahe odličnom opcijom.

"Hranljivi profil oraha je obilan, sadrži kalcijum, magnezijum, vitamin B, proteine i zdrave masti za srce, kao što su omega-3 na biljnoj bazi", rekla je za "Hafington post" dijetetičar Trejsi Lokvud Bekerman.

Dodaje i da su studije pokazale da konzumiranje oraha može pomoći u sprečavanju dijabetesa tipa 2 i drugih kardiometaboličkih bolesti, tako da, osim što ćete biti siti od njega, orah doprinosi i boljem zdravlju.

Banana

Osim što su ukusne o savršen izbor ako želite nešto slatko, banane vam mogu pomoći da bolje zaspite.

"Banane sadrže kalijum, koji je prirodni relaksant mišića i pomaže za dobar san. Takođe imaju triptofan, koji ne samo da poboljšava raspoloženje, već može doprineti mirnom noćnom snu," kaže Bekerman.

Pored toga, šećer koji se nalazi u banani je prirodan i manje će uticati na vaš šećer u krvi od rafinisanog šećera iz slatkiša i drugih namirnica. A banane imaju dovoljno drugih prednosti da i dalje budu kvalitetna užina pred spavanje. Međutim, ako ste posebno osetljivi na šećer, možda biste želeli da preskočite bananu, za svaki slučaj.

Crna čokolada i orašasti plodovi

Ovo je takođe posebno dobra opcija za one koji žude za slatkom hranom pre nego što zaspe. Ne možete pogrešiti sa šakom crne čokolade i orašastih plodova kako biste "ugasili" glad pre spavanja, zahvaljujući proteinima koji stabilizuju krv i zdravim mastima koji dolaze iz orašastih plodova," objasnila je Bekerman.

Jedno upozorenje ovde je da tamna čokolada sadrži kofein - jedna pločica od 70 odsto do 85 odsto tamne čokolade ima oko 80 miligrama kofeina (a jedna šoljica kafe ima oko 100 miligrama), tako da, ako ste osetljivi na kofein, možda je banana bolja opcija za slatko.

Grčki jogurt sa bademima i bobicama

Ako imate volje da uložite malo energije u pripremanje noćne užine, to jest da pomešate nekoliko namirnica, onda je najbolje da to bude grčki jogurt sa bobicama i bademima, prema dijetetičaru Ebi Vičil.

"Ovo je odlična opcija, jer ima proteine, ugljene hidrate i masti", rekla je Ebi. "Ugljeni hidrati su u bobicama (i jogurtu), proteini su u jogurtu, masti su u bademima. Imati nešto na bazi ugljenih hidrata, nešto na bazi proteina i nešto na bazi masti pre spavanja pomaže u održavanju ravnoteže šećera u krvi i sprečava da se vaše telo budi tokom noći zbog potrebe za glukozom."

Pirinčani krekerisa puterom od kikirikija

Ovo može da bude još jedna odlična užina za spavanje, jer puter od kikirikija ima proteine i masti, a pirinčani krekeri imaju ugljene hidrate. Kao što je gore pomenuto, kombinacija ovih hranljivih materija je odlična za održavanje ravnoteže šećera u krvi preko cele noći.

image
VV inauguration
banner