Magazin

Plašite se viška kilograma nakon praznika? Ovih 5 trikova će vam pomoći da se ne ugojite

Za sve one koji vode računa o svojoj liniji, dolazak 1. maja, Uskrsa i Đurđevdana predstavlja pravi izazov. A kako i ne bi, kada praznici idu jedan za drugim i obično podrazumevaju puno druženja uz bogatu trpezu. Ukoliko se i vi bojite da vam se hrana ne "zalepi" za stomak i bokove, ovi saveti će vam biti zlata vredni.
Plašite se viška kilograma nakon praznika? Ovih 5 trikova će vam pomoći da se ne ugojite© Canva / Nataliya Vaitkevich

Praznični period je omiljen svima - to je vreme da se odmorimo od napornog posla, da provedemo vreme sa porodicom, da se podružimo sa prijateljima ili negde otputujemo. Međutim, postoji i druga, mračna strana medalje, a to je preterivanje u hrani koje je u ovom periodu praktično neminovno. Srećom, postoji nekoliko trikova koji nam mogu pomoći u tome da ne "nabacimo" kilograme za ovih nekoliko dana praznovanja.

Nemojte preskakati doručak ili ručak ako se uveče okupljate sa društvom

Doručak i ručak nikako ne treba preskakati ukoliko imate planove koji podrazumevaju večeru. Možda će vam se učiniti da ćete tako uneti manji broj kalorija, ali je to samo zamka. Do uveče ćete ogladneti toliko da nećete moći da se obuzdate, te ćete tako pojesti čak i više nego da ste i doručkovali i ručali i umereno večerali.

Ukoliko idete na večeru kod nekoga, možete poneti hranu sa sobom

Donošenje sopstvene hrane je odlična ideja iz dva razloga. Prvo, obradovaćete domaćicu jer će ona morati manje da sprema, a drugo - obrok koji ste samostalno spremili može biti manje kaloričan, a samim tim i manje štetan po vašu figuru.

Žvaćite sporije i uživajte u hrani

Sporije žvakanje je odličan način da prevarite mozak! Kada svaki zalogaj(čić) žvaćete duže, mozak organizmu šalje signale da je pojedeno mnogo više hrane nego što zapravo jeste, zbog čega vi brže osećate sitost.

Koristite manje tanjire

Naš mozak ne voli prazan prostor na tanjiru i uvek će težiti tome da ga popuni. Tako ćete umesto da pojedete umereno, pojesti i do 30 posto više hrane. Osim toga, ukoliko imate izbora, jedite iz plavih tanjira, jer ova boja ima dokazano umirujuće dejstvo i utiče i na to kojom brzinom jedemo.

Unosite dosta tečnosti

I za kraj, ali ništa manje važno: unosite što više tečnosti, u idealnom slučaju - vode. I to ne gazirane, jer ona šteti zubima, već obične. Voda u želucu će stvoriti iluziju da ste siti, pa će vam i organizam tražiti manje hrane. 

image