Magazin

Veliki četvrtak: Tajna večera i početak Hristovog stradanja

Na Veliki četvrtak obeležavaju se četiri važna događaja - sveto pranje nogu učenicima, Tajna večera, čudesna molitva i izdaja Sina Božijeg. Svi radovi su zabranjeni osim sejanja lubenice, jer se veruje da će tako biti napredne.
Veliki četvrtak: Tajna večera i početak Hristovog stradanja© Српска православна црква

Veliki četvrtak jedan je od najznačajnijih događaja u toku Velike ili Stradalne nedelje u kojoj, prema hrišćanskom predanju, počinje i završava se Hristovo stradanje i Njegova zemaljska misija za spas čovečanstva.

Obeležava uspomenu na Tajnu ili poslednju večeru Isusa Hrista i Njegovih učenika na kojoj je ustanovljeni najsvetiji kanoni hrišćanske crkve i pre svih, sveta Tajna pričešća, najsvetija Tajna liturgije.

Na Veliki četvrtak obeležavaju se četiri važna događaja - sveto pranje nogu učenicima, Tajna večera, čudesna molitva i izdaja Sina Božijeg.

Prema jevanđelskim zapisima, Hristos je na Tajnoj večeri blagoslovio hleb i podelivši ga apostolima rekao: "Ovo je telo moje koje se za vas lomi radi oproštenja grehova". Zatim je uzeo čašu vina i rekao: "Pijte iz ove čaše svi, ovo je krv moja Novoga Zaveta, koja se proliva za vas i za mnoge, radi otpuštanja greha".

Ove se reči mogu čuti na svakoj svetoj liturgiji čiji je centralni deo sveto pričešće i obeležava ga, baš kao na Tajnoj večeri, ispijanje vina i lomljenje kolača.

Pranje nogu učenicima

Isus je na Veliki četvrtak svojim učenicima oprao noge, učeći ih da služe jedni drugima i govorio o predstojećem stradanju.

Usledila je Judina izdaja, nakon čega su vojnici uhvatili Isusa u Getsimanskom vrtu. Isus je u toku večere otkrio izdajstvo jednog od svojih učenika, a u Getsimanskom vrtu je svojom ličnom molitvom ukazao da je molitva za vreme nevolja, stradanja i iskušenja najveća snaga za podnošenje svih životnih poteškoća, pa i telesne smrti.

Hristos je svojim učenicima oprao noge učeći ih tako, sopstvenim primerom, kako treba da služe jedni drugima.

Zapovedio im je i da ljube jedni druge, "kao što vas ja ljubim", i otvoreno govorio o predstojećem stradanju.

Hristos je pred svima u toku Tajne večere rekao: "Zaista vam kažem, jedan od vas izdaće me", na šta mu Juda izdajnik odgvori: "Da nisam ja učitelju?"

Isus Hristos zatim odlazi u Getsimanski vrt da se moli Ocu, znajući za sva stradanja koja mu predstoje.

Juda je u vrt došao sa slugama prvosveštenika i fariseja, da ga izda. Isusa im je pokazao celivajući ga jer im beše rekao: "Koga poljubim, taj je". Zatim su odveli Isusa.

Dozvoljeno jedino sejanje lubenice

Veliki četvrtak u raznim mestima obeležava se nizom običaja. Iako važi za veliki praznik, Veliki četvrtak je u potpunosti posvećen ratarstvu.

Svi radovi su zabranjeni osim sejanja lubenice. Verovalo se da će lubenice, ako se poseju na ovaj dan, biti napredne.

Takođe su rađene obredne radnje oko stoke, kako bi bila zdrava, jaka, kako bi se množila i davala mleko.

Običaj je da na današnji dan žene odlaze na reku gde pale sveće, koje pričvršćuju na malim daskama, i puštaju ih niz vodu. Ovaj ritual posvećen je dušama mrtvih.

U manastiru Tronoša na ovaj dan pali se velika sveća, nekoliko desetina kilograma teška. Ona se, zatim, tokom čitave godine pali, dok se ne donese nova sveća, tj. do sledećeg Velikog četvrtka.

image