Magazin

Ne znate kako da uklonite boju za uskršnja jaja sa ruku? Ovi trikovi vam mogu pomoći

Jednu od najlepših tradicija, farbanje uskršnjih jaja, teško da išta može pokvariti. Eventualno - boja koja se na rukama zadržala jer nismo koristili zaštitne rukavice. Dobra vest je da se ona može skinuti, a ovi trikovi vam u tome mogu pomoći.
Ne znate kako da uklonite boju za uskršnja jaja sa ruku? Ovi trikovi vam mogu pomoći© Canva / CentralITAlliance

Većina pravoslavnih vernika je tokom jučerašnjeg dana, na Veliki Petak, farbalo jaja. Neki su se opredelili za prirodne boje, koristeći lukovinu, kurkumu, crveno vino i druge narodne metode, dok su drugi prednost dali veštačkim bojama koje se prodaju u svim samoposlugama.

I jedni i drugi su, sasvim sigurno, u ovoj tradiciji uživali, ali su se oni koji nisu koristili zaštitne rukavice danas našli u nezgodnoj situaciji - boja se zadržala i na rukama i sada je praktično nemoguće ukloniti je. Na sreću, postoje proverene metode koje mogu pomoći u ovoj situaciji.

Sirće i soda bikarbona su moćno sredstvo za uklanjanje tragova boje

Najbolji način da skinete boju za uskršnja jaja sa ruku jeste korišćenje mešavine sirćeta i sode bikarbone. Za početak potrebno je da ruke operete vodom, a zatim u činiji pomešate ove dve namirnice. Tom smesom dobro i temeljno istrljajte ruke, naročito kutikule noktiju, a potom isperite mlakom vodom. Proces možete ponoviti i nekoliko puta, dok se mrlje ne skinu u potpunosti. Međutim, imajte na umu da je ovo vrlo agresivno sredstvo koje nagriza kožu, te nemojte zaboraviti da nakon toga dobro namažete ruke nekom hranljivom kremom.

Kriška limuna sa malo soli takođe mogu ukloniti boju sa ruku

Ukoliko se bojite da će vam kombinacija sirćeta i sode oštetiti kožu ruku, možete pokušati da uklonite boju sa ruku uz pomoć limuna i soli. Presecite voćku na pola, iscedite sok i izvrnite koru naopačke. Zatim na unutrašnjost dodajte malo kuhinjske soli i time istrljajte kožu na kojoj se zadržala boja. Nemojte trljati agresivno, kako zrnca soli ne bi delovala isuviše abrazivno i dovela do povreda, a zatim isperite ruke i nanesite kremu kako biste nahranili kožu.

Deterdžent za pranje posuđa i soda bikarbona

Soda bikarbona je odličan saveznik u borbi protiv nečistoća, pa se tako ona našla u još jednom receptu za uklanjanje boje za uskršnja jaja sa ruku. Ovoga puta u kombinaciji sa deterdžentom za pranje posuđa. Pomešajte ova dva sastojka u činiji i uzmite četkicu za zube koju više ne koristite i zatim njome dobro utrljajte smesu u ruke. Kružnim pokretima pređite sve delove kože na kojima se zadržala boja, posebnu pažnju posvećujući zanokticama i delu ispod noktiju. Kada uočite da se sva boja skinula temeljno isperite ruke mlakom vodom i (naravno) namažite ruke kremom kako biste ih hidrirali.

image