Magazin

Moskovski metro proslavio 89. rođendan: Putnici uživali u baletu i kulturnim manifestacijama (VIDEO)

Moskovski metropoliten, jedna od najvećih turističkih atrakcija ruske prestonice, proslavio je 15. maja svoj 89. rođendan. Za skoro 9 decenija, metro je "porastao" sa 13 na 294 stanice i prevezao na milijarde stanovnika glavnog grada i turista. Moskovskim metroom dnevno putuje od 8 do 10 miliona ljudi, a vozovi u špicu nailaze na svakih 90 sekundi.

Moskovski metropoliten krije mnoge tajne - u njemu se nalazi pregršt umetničkih dela, poput mozaika, skultpura i slika, preko 700 fosila, fontane i bifei. Ovaj muzej pod zemljom proslavio je svoj 89. rođendan, a proslava je bila upriličena na nekoliko stanica podzemne železnice.

Glavna atrakcija bile su zvezde ruskog baleta, koje su izvodile fragmente nekih od najpoznatijih baletskih postavki. Na repertoaru su bili "Labudovo jezero" i "Uspavana lepotica" Čajkovskog, "Žar-ptica" Igora Stravinskog, "Esmeralda" Cezara Puni i druga poznata dela.

Moskovski metro nije samo deo sistema javnog prevoza, već "duša" prestonice

Moskovski metropoliten već decenijama nije samo običan vid transporta u prestonici, već neodvojivi deo gradskog života i kulturne scene. U njegovim holovima i na peronima se organizuju i brojne izložbe i nastupi javnih ličnosti, susreću prijatelji koji se godinama nisu videli i započinju ljubavne priče sa srećnim krajem.

Svakodnevno se vozovima moskovskog metroa preveze između 8 i 10 miliona ljudi i u poređenju sa metroima u drugim zemljama, moskovski zauzima lidersku poziciju. Osim toga, poznat je i kao jedan od najtačnijih i najpouzdanijih metroa na svetu, u kome su kašnjenja praktično misaona imenica. Pritom, vozovi u špicu nailaze na svakih 90 sekundi!

Metro raste "kao iz vode" i sve je prilagođeno putnicima

Prestonički metro je i po brzini građenja u samom svetskom vrhu, a na današnji dan se može pohvaliti sa preko 500 kilometara pruga. Vozovi koji prevoze putnike se obnavljaju iz godine u godinu, tako da odgovaraju svim bezbednosnim kriterijumima, ali i zahtevima savremenih putnika.

Plaćanje karte se vrši pogledom, svi vagoni opremljeni su ruterima koji (čak i na dubini od nekoliko desetina metara pod zemljom) emituju bežični internet velike brzine, punjačima za mobilne telefone i tablete, kao i posebnim sistemom glasovnog obaveštavanja putnika koji je prilagođen i slepim i slabovidim ljudima.

Balet u metrou nije novitet, organizuju se i joga, modne revije i koncerti

Ovo nije prvi put da zvezde baletske scene pozorišne daske zamene za mermerne pločnike pod zemljom. U susret novogodišnjim praznicima, u moskovskom metrou je u decembru prošle godine organizovana kulturna manifestacija "Noć u metrou", u okviru koje su baletske trupe Boljšoj teatra izvodile fragmente baleta "Krcko Oraščić".

Od 2013. godine u Moskoskom metropolitenu je organizovano više od 50 noćnih  manifestacija, a putnici su imali prilike da učestvuju u najrazličitijim aktivnostima. Joga, balet, modne revije, koncerti - samo su deo zabavnog programa koji se organizovao u moskovskom metrou u proteklih 11 godina.

Ispod metroa se krije još jedan, tajni metro

Iako je "Metro-2" malo ko video, o njemu mnogi pričaju, a postojanje sistema tajnih tunela ispod Moskve jedna je od omiljenih gradskih legendi. Poseban značaj joj daje činjenica da je ni jedan zvaničnik nije opovrgao, pa čak ni direktor Moskovskog metroa: na pitanje novinara da li je istina da ovakav sistem postoji, odgovorio je "Čudilo bi me da ne postoji".

Dužina podzemnih tunela koji se nalaze ispod Moskve, iznosi oko 60 kilometara, dok dubina varira od 50 do čak 210 metara ispod nivoa zemlje. Takozvani sistem "D-6" za razliku od običnog (komercijalnog) metroa, ima sistem koji omogućava kretanje posebnih vidova drumskog saobraćaja, a kretanje se odvija samo u jednom smeru. Prema nezvaničnim podacima, jedini "gejt" nalazi se na liniji "Sokoljniki".

image