Svet

Upozorenje za državljane Albanije: Ako pokušate ilegalno da uđete u Englesku, možete izgubiti život

Prema navodima zakonodavnih institucija Velike Britanije ilegalnih migranata ima mnogo, a najviše je Albanaca, što stvara probleme čitavom britanskom sistemu
Upozorenje za državljane Albanije: Ako pokušate ilegalno da uđete u Englesku, možete izgubiti životwww.globallookpress.com © I-Images/Keystone Press Agency

Ambasada Velike Britanije u Albaniji objavila je saopštenje u kome su navedeni rizici i opasnosti sa kojima se mogu suočiti albanski imigranti ako pokušaju ilegalnim putem da stignu u Veliku Britaniju, prenosi "Albanijan post".

"Pokušavajući da iz Albanije stignete u Ujedinjeno Kraljevstvo ilegalnim putevima, možete izgubiti život zbog opasnih vremenskih uslova. Ne rizikujte", navosi se u saopštenju Ambasade.

O tome govori i tekst sa fotografijama britanskog diplomatskog predstavništva u Albaniji, gde je istaknuto da je more opasno i nepredvidivo, stoga ne treba ilegalno prelaziti kanal Lamanš.

U međuvremenu, na veb stranici ambasade navodi se i niz drugih rizika, uključujući ne samo ilegalne prelaske brodom, već i prelaske kamionom.

Među glavnim problemima su smrtni slučajevi zbog stanja u kamionu hladnjačama, što rezultira smrzavanjem, gušenjem zbog nedostatka svetlosti u kontejneru ili čak padom na put i ispod kamiona.

Kampanja je pokrenuta kako bi se podigla svest o "visokoj ceni" ilegalnog prelaska u Ujedinjeno Kraljevstvo, koja kulminira pretnjom deportovanja u zatvore u Ruandi, kao osnovom sporazuma koji London ima sa institucijama afričke države.

Sve je to u jeku prave kampanje britanskih zakonodavaca protiv ilegalnih imigranata koji dolaze iz Albanije, uglavnom morskim putem.

Više od 45.000 ilegalnih imigranata ušlo je u Veliku Britaniju prošle godine prešavši Lamanš u malim čamcima, ukazuju podaci britanske vlade objavljeni pre sedam dana.

Dva čamca su 25. decembra prevezla 90 ljudi preko Lamanša u Veliku Britaniju, čime je ukupan broj migranata koji su tokom 2022. godine ušli u tu zemlju porastao na 45.756, dok ih je u 2021. godini bilo 28.395.

Najveći broj migranata dolazi iz Albanije, mnogo više nego ranijih godina, a britanska vlada trenutno troši 5,5 miliona funti, odnosno 6,2 miliona evra, svakog dana za smeštaj migranata u hotele.

image