Svet

Analenina šminka i stajling oborili rekord u saveznom troškarenju

Šefica nemačke diplomatije unajmljuje profesionalnog šminkera čija je plata 7.500 evra mesečno
Analenina šminka i stajling oborili rekord u saveznom troškarenjuGetty © Sean Gallup/Getty Images

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok potrošila je više od 130.000 evra državnih sredstava na šminku prošle godine, dok je još više od 178.000 evra potrošeno za fotografisanje nemačke ministarke u istom periodu, prenose nemački mediji.

Nemačka televizija "Ntv" ukazuje da je Berbokova potrošila 136.552,50 evra na pudere, šminku i stajling, i to sve o trošku građana federalne republike, što je rekord za troškove ličnog ulepšavanja u saveznoj vladi. Šefica nemačke diplomatije unajmljuje profesionalnog šminkera čija je plata 7.500 evra mesečno, navodi medij.

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke obrazložilo je te brojke njenim mnogim konferencijama, gostovanjima na medijima, profesionalnim putovanjima i velikom broju radnih sati tokom nedelje.

Povrh toga, Federalno ministarstvo spoljnih poslova "takođe je prijavilo 178.764,66 evra potrošenih na fotografe u 2022. godini za savršeno prezentovanje doterane Berbokove", piše "Ntv".

Nova saznanja o kozmetičkim troškovima održavanja šefice nemačke diplomatije poklopili su se sa oštrim kritikama sa kojima se Berbokova susrela nakon što je na Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope izjavila da je Nemačka u ratu sa Rusijom, što je opozicione političare navelo da se zapitaju da li je ona sposobna da obavlja posao šefa diplomatije.

"Ntv" piše da je taj skandal ukazao na raskol između kancelara Olafa Šolca i Berbokove, imajući u vidu njihove prethodne stavove o isporuci oružja Ukrajini, kineskih investicija u luci Hamburg i nove bezbednosne strategije zemlje.

"Mislim da nikada nije postojala nemačka savezna vlada tako podeljena po pitanju spoljne politike kao što je sadašnja", primetio je stručnjak za spoljnu politiku Hrišćansko-demokratske unije Nemačke Norbert Rotgen.

Taj nemački medij navodi da su i diplomate i savetnici za bezbednost počeli da sumnjaju u budućnost nemačke diplomatije sa Berbokovom na čelu, ukazavši na narušene odnose sa najbližim saveznicima Nemačke, odnosno Francuskom, Poljskom, Italijom i Velikom Britanijom i dodavši da su odnosi Nemačke i Kine javno nategnuti pod vođstvom Berbokove, dok se važni međunarodni akteri poput Južnoafričke Republike okreću ka Rusiji.

image