Svet

Analena Berbok iznenada u Harkovu: Obećala još oružja

Nemačka ministarka spoljnih poslova donela i "konkretne ponude" za pomoć Kijevu u evrointegracijama
Analena Berbok iznenada u Harkovu: Obećala još oružjawww.globallookpress.com © Xander Heinl

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok danas je iznenada posetila Harkov, grad na istoku Ukrajine u blizini ruske granice, gde je obećala više oružja i konkretne ponude za pomoć Kijevu oko pristupanja Evropskoj uniji.

"Planiram da danas ovde, u Harkovu, steknem predstavu o situaciji i da, pre svega, čujem stanovnike", dodala je Berbokova.

U saopštenju uoči sastanka sa ministrom inostranih poslova Ukrajine Dmitrijem Kulebom, Berbok je izrazila podršku Nemačke i solidarnost sa Ukrajincima koji žive u teškim ratnim i zimskim uslovima, preneo je Rojters.

Nakon što je Nemačka prošle nedelje najavila da će poslati u borbu vozila "marder" u Ukrajinu u sklopu pojačane vojne podrške, Berbok je obećala još oružja, ne precizirajući koje.

Takođe je rekla da je važno ne izgubiti iz vida mesto Ukrajine u Evropi i njenu želju da se pridruži EU.

"Zato želim da govorim i o napretku u procesu pristupanja, jer mi kao vlada želimo da damo konkretne ponude Ukrajini naročito u pogledu vladavine prava, nezavisnih institucija i borbe protiv korupcije", navela je Berbok.

Poslanik Vrhovne rade Ukrajine iz stranke Evropska solidarnost Aleksej Gončarenko prokomentarisao je posetu šefice nemačke diplomatije Harkovu, rekavši da je to "veoma dobar znak".

Kako prenosi agencija DPA, Berobokova je prošle noći stigla iz Poljske u Kijev odakle je jutros sa delegacijom krenula za Harkov. Tamo je posetila razvodno postrojenje, dečju kliniku, školu kao i gradsku četvrt Saltovku.

Berbokova je, kao i praktično čitavo rukovodstvo stranke "Zeleni" zauzela oštar stav prema Rusiji i aktivno podržava isporuke oružja Ukrajini.

Rusija je ranije uputila notu zemljama NATO-a zbog isporuke naoružanja Ukrajini.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je isticao da će svaki teret koji sadrži naoružanje za Ukrajinu biti legitimna meta za ruske Oružane snage.

image
VV inauguration
banner