Svet

Berbokova: Male šanse za skoro okončanje rusko-ukrajinskog sukoba

Nemačka ministarka spoljnih poslova istakla je da Ukrajina neće opstati ukoliko prestane da se bori
Berbokova: Male šanse za skoro okončanje rusko-ukrajinskog sukobawww.globallookpress.com © IMAGO/M. Popow

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je da nema znakova da će ruski predsednik Vladimir Putin "uskoro okončati rat protiv Ukrajine uprkos svim međunarodnim naporima".

"Svi mi želimo samo mir u Ukrajini. Činjenica je da samo od ruskog predsednika zavisi da li će Ukrajinci ponovo živeti u miru i slobodi", ustvrdila je Berbokova u intervjuu nemačkom portalu "Tejbl medija" i dodala da je Putin započeo ovaj rat i da ga samo on može okončati.

"Ako Rusija povuče svoje vojnike, imaćemo mir. Ako Ukrajina prestane da se bori, Ukrajine više neće biti", precizirala je nemačka ministarka spoljnih poslova, ali i istakla da ni svet koji smo poznavali do početka rusko-ukrajinskog sukoba više neće postojati.

Berbokova je izjavila i da je nemačka vlada proteklih meseci stalno vagala kako sa svojim partnerima može da pomogne Ukrajini i humanitarno i isporukama oružja.

"Radim sve što je u mojoj moći da Ukrajina pobedi u ratu", rekla je ministarka i ponovila da ukoliko Ukrajina izgubi u sukobu, ta zemlja više neće postojati.

Po navodima tamošnje vlade, Nemačka je prošle godine odobrila isporuke vojne opreme Ukrajini u vrednosti od oko 2,2 milijarde evra. Ujedno, Nemačka je posle Sjedinjenih Država pružila najveću finansijsku podršku Kijevu.

Analena Berbok je pomenula i da je Nemačka bila vrlo neodgovorna u vezi sa zavisnošću od ruskih energenata držeći se parole da neće biti tako loše, a sad to "skupo plaćamo bezbrojnim milijardama poreskih obveznika".

Takođe, pripisala je zapadnom bloku i zaslugu što se rat nije prelio u druge zemlje poput Moldavije, a kao najvažniji uspeh istakla je to što su EU i SAD ostale dosledne tome da neće biti nuklearne eskalacije.

image