Svet

Šefica nemačke diplomatije na udaru kritika zbog komentara o "ratu sa Rusijom"

Opozicioni političari kažu da ministarka inostranih poslova Analena Berbok nije sposobna da obavlja svoj posao
Šefica nemačke diplomatije na udaru kritika zbog komentara o "ratu sa Rusijom"www.globallookpress.com © Andreas Gora/Keystone Press Agency

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok suočila se sa nizom kritika nakon što je na Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) izjavila da je Nemačka u ratu sa Rusijom. Ovaj komentar je naveo opozicione političare da se zapitaju da li je ona sposobna da obavlja posao šefa diplomatije.

"Izjava Berbok da je Nemačka u ratu sa Rusijom pokazuje da ona nije prikladna za posao", poručila je poslanica Sara Vageneht, bivša šefica Levice u Bundestagu. Ministar spoljnih poslova treba da bude "vrhunski diplomata" i "ne da se ponaša kao slon u staklarskoj radnji", dodala je ona, optužujući Berbok da "gazi" reputaciju Nemačke.

Berbok je PSSE poručila da se evropske zemlje "bore u ratu protiv Rusije" i da moraju da učine više da odbrane Ukrajinu.

Nemačkoj je potreban ministar spoljnih poslova koji je sposoban da se ponaša "kao odgovoran diplomata, a ne vatreno oružje" u jeku sukoba u Evropi, rekla je Alis Vajdel, kopredsedavajuća desničarske Alternative za Nemačku (AfD) u Bundestagu, dodajući da ministar spoljnih poslova treba da zastupa isključivo interese Nemačke.

Gerhard Papke, regionalni poslanik iz Severne Rajne-Vestfalije i predsednik Nemačko-mađarskog udruženja, optužio je Berbok da je "potpuno politički luda" zbog ove izjave.

Poslanica levice Sevim Dagdelen zatražila je od kancelara Olafa Šolca da "odmah" objasni da li Berbokova ima dozvolu vlade da "objavljuje rat". Ona je dodala da ministarka iz redova Zelenih predstavlja pretnju po bezbednost nemačkog naroda.

Ni Berbok ni Šolc do sada nisu odgovorili na kritike. Ministarstvo spoljnih poslova navelo je, u izjavi za "Bild", da Berlin nije strana u sukobu Kijeva i Moskve.

"Podrška Ukrajini u ostvarivanju njenog individualnog prava na samoodbranu... ne čini Nemačku stranom u sukobu", navodi se u saopštenju, ukazujući na Povelju UN. Ministarstvo spoljnih poslova je dodalo da je ruska vojna operacija u Ukrajini "rat protiv evropskog mira i poretka" i da je Berbok na to mislilao.

Moskva je poručila da komentar Analene Berbok samo pokazuju da je Zapad godinama planirao ovaj sukob.

Od izjave nemačke ministarke ogradio se i Pariz saopštenjem da slanje tenkova Kijevu ne znači da je NATO u ratu sa Rusijom. Sa druge strane, zapadni mediji sve češće pišu da su Evropa i Rusija zapravo "u ratu".

image
VV inauguration
banner