Sport

Više od 30 zemalja ne želi Rusiju na OI, ministar ih podsetio na "intervenciju" SAD u Iraku

Oleg Maticin, ruski ministar sporta, osudio pozive da se sportistima i sportistkinjama iz Rusije zabrani učešće na Olimpijskim igrama 2024. godine u Parizu
Više od 30 zemalja ne želi Rusiju na OI, ministar ih podsetio na "intervenciju" SAD u IrakuGetty © Mark Runnacles / Stringer

Krajem januara Izvršni komitet Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) predložio je povratak ruskih i beloruskih sportista na međunarodna takmičenja u "neutralnom statusu".

Takođe, nagovešteno je da će nastup biti zabranjen onima koji podržavaju specijalnu operaciju u Ukrajini.

Međutim, u petak, na međunarodnom samitu ministara sporta, 35 država se usprotivilo učešću Rusa i Belorusa na Olimpijskim igrama.

"Ovo je direktna intervencija ministara na aktivnosti nezavisne međunarodne sportske organizacije – prvenstveno na MOK i međunarodne federacije", rekao je Maticin novinarima.

"Pokušaj diktiranja uslova za učešće sportista na međunarodnim takmičenjima je apsolutno neprihvatljiv. Trenutno vidimo neskrivenu želju da se uništi jedinstvo međunarodnog sporta. Države  koje žele zabranu bi morale da se pobrinu za sport u svojim zemljama i učine sve kako bi sport bio ambasador mira i pomagao u izgradnji mostova među narodima."

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Thomas Bah pozvao je pre dva dana Ukrajinu da prestane sa pretnjom bojkota Igara u Parizu, ukoliko na njima bude dozvoljen nastup ruskim i beloruskim sportistima.

"Sada vidimo neskrivenu želju da se uništi jedinstvenost sporta i međunarodnog olimpijskog pokreta, da se sport učini sredstvom za pravljenje pritiska za rešavanje političkih problema. Bolje je da se moje kolege koncentrišu na organizaciju u svojim zemljama i urade sve što je neophodno da sport ostane ambasador mira i gradi mostove između nacija", dodao je Maticin.

On se nada da Međunarodni olimpijski komitet neće odustati od svojih stavova, da politika neće biti faktor u odlučivanju i podsetio sve na situaciju sa početka 21. veka. Tada je Amerika intervenisala u Iraku, ali se nije suočavala sa sportskim sankcijama koje su pogodile Rusiju.

"Primera radi, u 2003. godini Sjedinjene Države i njihovi 'koalicioni' partneri sproveli su vojnu operaciju u Iraku, ali niko nije pokrenuo pitanje učešća američkih sportista na Olimpijskim igrama u Atini. Ekspert Ujedinjenih nacija je takođe govorila o ovome i tom prilikom je podvukla da je ugrožavanje prava sportista na nacionalnoj osnovi predstavlja diskriminaciju", zaključio je Maticin.

image