Srbija i Balkan

Varhelji: Na zahtev "Kosova" za članstvo u EU utiče to što ga ne priznaju sve članice

U Evropskom parlamentu komesar za proširenje Evropske unije Oliver Varhelji govorio je o zahtevu Prištine za članstvo u EU
Varhelji: Na zahtev "Kosova" za članstvo u EU utiče to što ga ne priznaju sve članice© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Komesar za proširenje Evropske unije Oliver Varhelji izjavio je da Savet EU razmatra zahtev Prištine za članstvo u Uniji, ali da je prepreka to što ne priznaju sve članice nezavisnost "Kosova".

"Pet naših zemalja članica ne priznaje Kosovo kao nezavisnu zemlju i to naravno ima uticaj na naš pristup", kazao je Varhelji u Evropskom parlamentu.

On je potvrdio da je zahtev Prištine sada na stolu u Savetu EU koji razmatra moguće opcije kao i odluke koje bi mogao da donese.

"Sa naše strane mi smo spremni da obavimo posao koji se inače radi u ovim slučajevima a to je da donesemo mišljenje. Nije na Evropskoj komisiji da to obavi, već na Savetu", pojasnio je on.

Podsetimo, nezavisnost takozvanog Kosova među članicama Evropske ne priznaju Španija, Rumunija, Kipar, Slovačka, Grčka. 

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak rekao je da je započeo misiju sastanka sa zemljama EU koje ne priznaju KiM, kako bi ih ubedio da prihvate predlog EU za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine koji sadrži 11 tačaka.

"U poslednja dva razgovarao sam sa predstavnicima četiri od pet zemalja da razgovaramo o ovom predlogu. Sastao se sam sa ministarstvom spoljnih poslova Španije, Slovačke i Kipra, sa specijalnim izaslanikom Grčke i sastaću se sa ministarstvom spoljnih poslova Rumunije. Ove zemlje veoma pomno prate proces, jer je pitanje Kosova i Srbije regionalno pitanje", rekao je Lajčak.

Zanimljivo je, inače, naglasiti da su i Lajčak, kao i šef diplomatije EU Žozep Borelj, visoki zvaničnici koji se grčevito bore da među zemljama koje nisu priznale takozvano Kosovo proguraju takozvani "evropski predlog", poreklom baš iz država koje podržavaju teritorijalni integritet Srbije i manjina su u EU. Lajčak je, naime, Slovak, a Borelj Španac.

image