Svet

Plaše se svojih zlodela: Pentagon odbija da dostavi Hagu dokaze o navodnim ruskim zločinima

U Bajdenovoj administraciji i dalje traje spor oko toga da li treba sarađivati sa međunarodnim sudom jer postoji bojazan od toga da će biti ispitani američki zločini
Plaše se svojih zlodela: Pentagon odbija da dostavi Hagu dokaze o navodnim ruskim zločinima© Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky, File

Pentagon ne dozvoljava administraciji Džozefa Bajdena da Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu dostavi dokaze o navodnim ruskim zločinima u Ukrajini, piše "Njujork tajms" i dodaje da je razlog za to strah američkih vojnih lidera da bi takav presedan mogao da otvori put za krivično gonjenje Amerikanaca i njihovih zločina.

Ostatak administracije, uključujući obaveštajne službe i ministarstvo pravosuđa, podržava da Haškom sudu budu dostavljeni navodni dokazi, napominje američki list, pozivajući se na izjave neimenovanih zvaničnika.

Informacije do kojih su došle američke vlasti navodno sadrže dokaze o tome da su ruski zvaničnici namerno gađali civilnu infrastrukturu i oteli hiljade ukrajinske dece sa, kako se navodi, okupirane teritorije.

Kongres SAD je u decembru izmenio zakonska ograničenja koja su dugi niz godina bila na snazi i time je Vašingtonu dozvoljeno da pomaže u istragama i sudskim gonjenjima suda u Hagu vezanim za rat u Ukrajini.

Međutim, iza zatvorenih vrata Bajdenove administracije, i dalje traje spor oko toga da li to treba učiniti, piše "Njujork tajms".

Prema saznanjima lista, Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće sazvao je sastanak čelnika kongresnih komisija kako bi se ovaj spor rešio, ali ministar odbrane Lojd Ostin nastavio je da se protivi mogućnosti da SAD pošalju dokazni materijal Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu.

Portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Adrijen Votson je u odgovoru za "Njujork tajms" navela da vlada SAD podržava niz istraga koje se tiču navodnih ruskih ratnih zločina, uključujući one koje vode ukrajinski tužioci, Ujedinjene nacije i Međunarodni krivični sud. 

"Ruske snage su počinile ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u Ukrajini, a ukrajinski narod zaslužuje pravdu", istakla je Votson. Međutim, odbila je da komentariše navodno oklevanje ministarstva pravde.

Predstavnici Pentagona, Stejt departmenta, ministarstva pravde i obaveštajnih agencija odbili su da komentarišu ili nisu odgovorili na zahteve za komentar, navodi američki list.

image