Srbija i Balkan

Podkast "Lokomotiva": Predstojeći predsednički izbori u Crnoj Gori su sudbonosni

Šta smo sve videli na prvoj debati pred predsedničke izbore u Crnoj Gori, kakva se retorika upotrebljava u kampanji pred izbore, zašto su ovo sudbonosni izbori za Crnu Goru - saznajte u novoj epizodi podkasta Lokomotiva u kojoj je gostovao Stefan Sinanović - diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti
Podkast "Lokomotiva": Predstojeći predsednički izbori u Crnoj Gori su sudbonosni

Na početku prvog dela emisije, Tiosav Purić i Marko Nikolić su komentarisali novu pesmu Emine Jahović - "Slagaću vas sve", koja se nalazi na trending listi srpske Jutjub muzičke scene.

Pesma je interesantna pre svega jer se može lako posvetiti aktuelnom političkom momentu i određenim medijima i političarima na Zapadu koji su i priznali da su "lagali glasno i javno" baš kao što i ide tekst pesme.

Tokom diskusije o numeri, autori su zaključili da postoje potencijalno subverzivne poruke i scene koje se tu kriju. Primetili su da je naručito upadljiv početak spota i scena kada Emina Jahović čita Njujork tajms, na kome piše naslov "Slagaću vas sve". Takođe, i drugi stihovi su zaista vredni pažnje poput onog "lagaću vas stalno i to onako javno, lažete i vi o meni sve".

Nakon što su se autori složili da se stih iz pomenute pesme koji glasi "prijatelje držim blizu, a još bliže držim dušmane", može podjednako dobro primeniti u politici kao i u dipmlomatiji, prešli su na temu aktuelnog "francusko-nemačkog" plana koji se tiče pitanja Kosova i Metohije.

Od pojedinih evropskih zvaničnika, ali sve češće i od samoproglašenih vlasti u Prištini može se čuti da se očekuje od Srbije da stavi potpis na taj plan i to već tokom marta meseca.

Dok je takav vid pritiska nešto što je očekivano od predstavnika Zapada i Prištine, u domaćoj javnosti, sa jedne strane političkog spektra, pokrenuta je čitava kampanja koja se zasniva na tome da se Srbija jedino može spasiti od "najtežeg scenarija" ako bi stavila potpis na taj "uzmi ili ostavi" predlog.

Pogubnost takve retorike i prizivanje "najgoreg scenarija" od strane političara koji aludiraju na neku novu agresiju na našu zemlju ili sankcije i pretnje su nešto što se ne čuje prvi put od određenih političkih grupa.

Takve formulacije su opasne i doprinose pravljenju panike u javnosti, dok Srbi na Kosovu i Metohiji svakodnevno proživljavaju torturu. Najnoviji je slučaj kada su pretučena dva mladića od strane ROSU specijalaca kod Leposavića, dok se u procesu kada su ranjena dva srpska mladića na Badnje veče, osumnjičenom stavlja na teret remećenje javnog reda i mira, a ne pokušaj ubistva.

Imajući u vidu ta dešavanja, ali i i makro proces zbivanja u svetu kada Globalni jug "uzvraća udarac" i pravi mogućnost pravljenja alternative aktuelnom svetskom poretku, samo one zemlje koje ne vide dugoročno ili koje su pod apsolutnom kontrolom Zapada sebi mogu da dopuste da se vežu za tu jednu stranu.

Primer kako Globalni jug uzvraća udarac, a koji su autori spomenuli u prvom delu emisije bio je način na koji je na samit G20 u Indiji dočekan ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

Taj detalj je pokazatelj koji govori kako se kao poput bumeranga Zapadu može obiti o glavu dosadašnji modus operandi prema ostatku sveta, a koji se svodi na taj tako jednostavan stih kojim su autori i počeli podkast - "lagaću vas sve".

"Lokomotiva" se emituje svake subote sa početkom u 19 časova.

image