Video

Nova epizoda "Lokomotive": Srpska mornarica, Minhenska konferencija i rodno senzitivni "Oče naš"

Sa gostom Vukom Ristovićem, autori su razgovorili o iskustvima sa putovanja po Aziji, Istočnoj Evropi i Latinskoj Americi i o tome zašto je Zapad "dosadna destinacija", kvizovima i izgradnji uspešnog Jutjub kanala
Nova epizoda "Lokomotive": Srpska mornarica, Minhenska konferencija i rodno senzitivni "Oče naš"None

Šta su glavne poruke Minhenske bezbednosne konferencije, i kako se povodom njih osećaju talibani, šta treba da radi srpska mornarica, i koje su glavne poruke ruskog predsednika u obraćanju ruskoj Federalnoj skupštini, samo su neke od tema nove epizode podkasta "Lokomotiva", u kojoj je gost Tiosava Purića i Marka Nikolića bio psiholog i putopisac Vuk Ristović poznat po Jutjub kanalu "Psiho Vuk - put oko sveta". 

Minhenska bezbednosna konferencija je ove godine obeležena nastojanjem evropskih zemalja iz atlantističkog bloka da konsoliduju svoje snage uoči prve godišnjice specijalne vojne operacije vojske Ruske Federacije u Ukrajini. Međutim, čini se da je glavni utisak sa ovogodišnje Konferencije odsustvo Rusije, čime se reči koje je predsednik Putin uputio svojim zapadnim partnerima na Minhenskoj konferenciji 2007. godine čine još sudbonosnijim.

"Unilateralne i često nelegitimne akcije nisu rešile nijedan problem. Štaviše, dovele su do ljudskih tragedija i stvorile nove oblasti tenzije. […] Nisu nam potrebni ni NATO, niti EU umesto Ujedinjenih nacija", izjavio je predsednik Putin te 2007. godine. Značaj tog govora, koji je još pre petnaest godina u potpunosti ogolio istinu, jasno se razaznaje tek u svetlu sukoba u Ukrajini.

Tokom Minhenske konferencije, posebnu su pažnju na sebe skrenule zapadni ministarke spoljnih poslova, koje su uputile protesnu notu avganistanskim vlastima zbog nedozvoljavanja ženama da vrše državne funkcije.

Čitava situacija svedoči o "sposobnosti" zapadnih zvaničnika da "srede" prioritete i da se, shodno tome, suoče sa brojnim krizama koje potresaju zapadni blok. Kinesko prisustvo na Minhenskoj mirovnoj konferenciji je, što mnogo govori o njenom značaju – ostalo u senci posete kineskog ministra spoljnih poslova Vang Jia Moskvi.

Nakon što su lekari ocenili da je Bajden savršeno fizički spreman, američki predsednik je otputovao u Kijev. Ova poseta svedoči o trajnosti britanske i američke politike u Evropi koja uporno istrajava na ideji o nužnosti razdvajanja nemačkog i ruskog sveta. To je objavio i poljski predsednik Andžej Duda koji se prilikom posete predsednika Bajdena Varšavi obavezao da će u budućnosti zagovarati princip "više Amerike u Evropi".

Proteklu nedelju je obeležio i govor predsednika Putina, kojim je najavljeno suspendovanje učešća u START 2 sporazumu. Autori podkasta, Marko Nikolić i Tiosav Purić, posebno su se osvrnuli na govor predsednika Putina, a naročito na opasku ruskog predsednika o hiperliberalizaciji i političkoj korektnosti, što nagriza i Anglikansku crkvu koja traži zamenu za molitvu "Oče naš" jer nije rodno senzitivna.

Autori podkasta su govorili i o cenzurisanju dečjih knjiga u Engleskoj, u kojima se brišu i prepravljaju reči kao što su "otac i majka", "dečaci i devojčice", "debeo", "crn", ali i o rušenju zapadnog kanona koji svedoči o nemogućnosti Zapada da se uzdrži od političke i ideološke instrumentalizacije umetnosti.

Sa gostom Vukom Ristovićem, autori su govorili o iskustvima sa putovanja po Aziji, Istočnoj Evropi i Latinskoj Americi i o tome zašto je Zapad "dosadna destinacija", kvizovima i izgradnji uspešnog Jutjub kanala.  

Lokomotiva se emituje svake subote u 19 časova.

image