Srbija i Balkan

Nova epizoda podkasta "Lokomotiva": Zapad nije u stanju da natera nikoga da sledi politiku sankcija

Šta u praksi za građane Srbije znači novo povećanje referentne kamatne stope od strane NBS, hoće li krediti biti još skuplji, kako je jedan balon iznad SAD pokazao novu politiku Kine, ko stoji iza slučaja fantoma Danijela Smita i kako funkcionišu bot farme za pravljenje lažnih vesti bile su teme u 13. epizodi podkasta "Lokomotiva", a gost je Branko Pavlović
Nova epizoda podkasta "Lokomotiva": Zapad nije u stanju da natera nikoga da sledi politiku sankcija

Branko Pavlović izjavio je da Zapad voli da primenjuje ekonomske metode proračunavanja BDP-a koje ne idu u korist većini zemalja i koje nominalno smanjuju ekonomsku moć zemalja u razvoju. Dodao je da je ruski BDP kada bi se uzeli pravi parametri ne bi bio na nivou od 1,8 hiljada milijardi dolara, već bi dosegao 5 hiljada milijardi dolara i da je čak naša privreda po paritetu kupovne moći 40% veća od procenjene.

Kao dokaz da je došao potpuni slom američki spoljne ekonomske politike sankcija, Pavlović je rekao da SAD nisu uspele da ubede nikoga od drugih velikih ekonomija sveta da uvedu sankcije Rusiji, dok su inače tradicionalni saveznici SAD, poput Saudijske Arabije i Južne Koreje izrazili sopstveno viđenje politike sankcija.

Balon iznad SAD i ko je zapravo Danijel Smit

U drugom delu emisije autori podkasta - Tiosav Purić i Marko Nikolić pričali su o temama koje su obeležile prethodnu nedelju.

Meteorološki balon uspeo je da prodre kroz sisteme protiv-vazdušne odbrane SAD i nedeljama bude prisutan iznad raznih delova Amerike. Nameće se pitanje kako jedan tako staromodan izum može da nadmudri sve "pametne" sisteme odbrane kojima se SAD hvale.

Za tu, na prvi pogled bezazlenu napravu, američki mediji tvrdili su da je špijunski balon koji se kretao iznad pozicija strateških nuklearnih raketa SAD. Osim smene prvog čoveka meteorološke službe NR Kine, otkazana je i ranije najavljena poseta Pekingu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

Naduvani meteoroški aparat ili špijunsko sredstvo, bilo kako bilo, uklonjeno je sa neba, ali i dalje ostaju nedoumice koliko je još takvih objekata kruži iznad američkog kontinetna i je li balon uspeo da potpuno pocepa američko-kineske odnose.

U Srbiji nije bilo balona na nebu, bar ne za sad, ali je jedan intervju sa fantomskim i nepostojećim stručnjakom za Balkan odjeknuo domaćim medijskim nebom.

Naime, intervju koji je priredio dnevni list ,"Danas" sa Danijelom Smitom, razotkrio je nekoliko činjenica koje su komentarisali neki od prethodnih gostiju u podkastu ,"Lokomotiva".

Postoje određene strukture koje stoje iza projekta farma botova - osoba sa generičkim imenima i ekspertizama, koji imaju za cilj da šire lažne vesti pre svega na engleskom govornom području kako bi time vršili pritisak na političku poziciju Srbije po pitanju Kosova i Metohije.

Pored armije nepostojećih ljudi čije tekstove, tvitove ili mišljenja redovno prenose pojedini domaći i inostrani portali, postoji i jedan sajt pod nazivom ,"Geopost" sa sedištem u Prištini, a koga transaprentno finansira Stejt Department. To verovatno i ne bi bio toliki problem da za taj sajt zapravo ne pišu određeni fantomski profili čiji identiteti nisu poznati.

Podkast "Lokomotiva" emituje se svake subote u 19 časova.

image
VV inauguration
banner