Srbija i Balkan

Nova epizoda podkasta "Lokomotiva": Svet u Matriksu i zašto smo na pravoj strani istorije

U najnovijoj epizodi podkasta "Lokomotiva" gost Marka Nikolića i Tiosava Purića bio je glavni urednik "Novog standarda" Aleksandar Vujović
Nova epizoda podkasta "Lokomotiva": Svet u Matriksu i zašto smo na pravoj strani istorije

Gost nove epizode podkasta "Lokomotiva" je urednik portala "Novi standard" Aleksandar Vujović.

Autori emisije Marko Nikolić i Tiosav Purić razgovarali su sa Vujovićem o raspletu sukoba u Ukrajini, pozicijama Mađarske, Češke i Austrije prema izazovima aktuelne krize, "zapaljivim" izjavama hrvatskog predsednika Milanovića, opadanju američke hegemonije (i hegemonije dolara), kao i o veštačkoj inteligenciji.

U prvom delu emisije, autori Marko Nikolić i Tiosav Purić su govorili o izjavi hrvatskog predsednika u svetlu starih "principa" hrvatske politike i hrvatskoj praksi da nikad "sva jaja ne stavlja u jednu korpu" i mogućnostima zvaničnika pojedinih članica EU da utiču na spoljnopolitički kurs Zapada uopšte.

Posebno je bilo reči o sednici Narodne skupštine Republike Srbije o pregovorima o Kosovu i Metohiji, "ucenama koje nisu ucene" Viole fon Kramon u ulozi glasnogovornice "briselske močvare", te o strukturi i značaju kosovskog mita.

Autori podkasta su sa Aleksandrom Vujovićem razgovarali o disonatnim tonovima u zapadnom bloku, naročito u Centralnoj Evropi, i zemljama kao što su Češka, Austrija ili Mađarska.

Vujović smatra da je Evropa definitvno izgubila svoju samostalnost u sukobu sa Rusijom.

"Osim Evrope, u zapadnom bloku su Singapur, Japan, Južna Koreja, Australija i Novi Zeland, pri čemu Južna Koreja ne želi da se previše zamera niti Rusiji, a ni Kini. Tu je i Kanada, pored Evropske unije i Amerike. Ali tu treba razumeti dva procesa. Prvi je da je zapadni svet više nego ikad u američkom džepu. Drugi je da nikoga osim zapadnog sveta ne kontrolišu. Ali srpski je usud u tome što smo izgradili kuću nasred puta, u Evropi, gde smo okruženi zemljama članicama NATO", smatra Vujović.

Pored toga, bilo je reči o predstojećoj ofanzivi ruske vojske. Govoreći o svom pesimizmu s početka specijalne operacije, a usled toga što se Rusija sukobila sa silom kakva je kolektivni Zapad predvođen Amerikom, Vujović je istakao da ga je naročito iznenadila snaga ruske ekonomije.

"Nisam ni sanjao da je ruska ekonomija u stanju da se nosi sa čitavim Zapadom. Rusija je imala minimalan pad BDP-a u ratnoj godini, manji nego za vreme pandemije. Ruska vojna industrija radi u tri smene pod deset hiljada sankcija. Predsednik Putin kaže da Rusija proizvodi više PVO raketa nego ceo svet. I Alister Kruk, sjajni engleski intelektualac koga rado prenosimo na 'Novom standardu', kaže kako je rat u Ukrajini pokazao besmislenost ekonomske metrike jer šta znači da su BDP Španije i Rusije isti, kad Španija ne bi mogla dva sata da se nosi sa ovom silom koja je udarila na Rusiju", izjavio je Vujović.

Podkast "Lokomotiva" emituje se svake subote u 19 časova.

image
VV inauguration
banner