Srbija i Balkan

Nova epizoda podkasta "Lokomotiva" - gost Čedomir Antić: Sporazum sa težinom ultimatuma

Zašto Zapadni tenkovi ponovo jurišaju na ruske granice, kakva smo do sada iskustva imali sa politikom ultimatuma, je li politika štapa jedino što je preostalo u rukama EU prema Srbiji, šta simbolizuje statua demonese u Njujorku i kako izgledaju "demokratska" pravila na Otvorenom prvenstvu Australije u tenisu bile su teme u 11. epizodi podkasta "Lokomotiva"
Nova epizoda podkasta "Lokomotiva" - gost Čedomir Antić: Sporazum sa težinom ultimatuma

Gost emisije bio je prof. dr Čedomir Antić, istoričar sa kojim su autori emisije Tiosav Purić i Marko Nikolić pričali o novoj knjizi profesora Antića "Republikanizam u Srbiji od 1804-1917", kako će se Srbija pozicionirati prema predloženom francusko-nemačkom sporazumu, gde vodi dalje rasplamsavanje sukoba u Ukrajini, kao i da li se aktuelna kriza može uporediti sa Krimskim ratom vođenim u 19. veku.

Na Zapadu ništa novo; britanski, nemački, američki i francuski tenkovi biće isporučeni Ukrajini. Paralelno sa tim, nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je da je Nemačka u ratu sa Rusijom i da je ne interesuje šta misli nemački narod o slanju oružija u Ukrajinu. Čak ni "krizni menadžment" nemačke Vlade nije mogao dovoljno hitro da odreaguje koliko se brzo vest proširila i ugrozila nemačke građane čija je zemlja nesuvislom izjavom ministarke spoljnih poslova verbalno objavila rat Rusiji.

U vremenu kada evropske zemlje koje su vekovima važile za neutralne nalaze u ubrzanom procesu pristupanja NATO-u, Srbija se nalazi pred novim predloženim "sporazumom" sa težinom ultimatuma. Francuzi, Nemci i možda još po neki sufleri su se dogovorili kako bi trebalo da izgledaju granice Srbije.

"U toku proteklih 30 godina, sile Kvinte - odnosno taj kolektivni Zapad, ne želi rešenje problema, već želi da gospodari problemom. Njihova prva ideja bila je da uspostave neki prostor koji se geopolitički na Balkanu ne razlikuje od Hitlerovog prostora - dakle jedna nedovršena Srbija i mlade nacionalističke države oko nje", rekao je prof. Antić komentarišući predloženi sporazum i okruženje današnje Srbije.

U podsvesti evropskih političara ipak ima nešto što ih podseća na istorijske događaje i analogiju sa nekadašnjim pokušajima evropskih zemalja da napadnu Rusiju - tako je Žozep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost rekao da je apsurdno govoriti da Rusija gubi rat i podsetio na Hitlerov i Napoleonov pokušaj osvajanja Rusije.

Sa druge strane, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine - Miroslav Lajčak izneo je u medije podatak da se u pomenutom francusko-nemačkom sporazumu nalazi jedanaest tačaka nakon čega dolazi do "kraja priče".

Lajčaku bi verovatno kao još jednom u nizu predstavnika ljubitelja perverznog i egoističnog fenomena "kraja istorije" bilo poučno da pročita objavu bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa u kojoj piše: ",Prvo dolaze tenkovi, onda dolaze nuklearne bombe. Završite ovaj ludi rat SADA. To je tako lako!".

Ako postoji neki način da dođe do kraja istorije, zaljubljenici u taj koncept bi trebalo da se podsete da to možda i nije tako pametno rešenje.

Podkast "Lokomotiva" emituje se svake subote u 19 časova.

image
VV inauguration
banner