Svet

Ukrajinski nacista "fektčeker" kojeg finansiraju Britanci i NED napao novinara "Grejzona"

Platforma "fektčekera" Marka Supruna dobijala je sredstva od mnogih zapadnih vlada, ali i od NED-a
Ukrajinski nacista "fektčeker" kojeg finansiraju Britanci i NED napao novinara "Grejzona"www.globallookpress.com © Maxym Marusenko

Marko Suprun, uticajni ukrajinski "fektčeker", kojeg finansiraju SAD i Velika Britanija i koji je blisko povezan sa neonacističkim aktivistima, priveden je u Vašingtonu nakon što je napao saradnika portala "Grejzon".

Suprun, čija je supruga bila vršilac dužnosti ukrajinskog ministra zdravlja, šef je platforme "StopFake.org" koja sarađuje sa Fejsbukom na cenzuri sadržaja, i koja prima "obimna" sredstva od ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u Ukrajini i američkog NED-a, piše "Grejzon".

Incident se dogodio na tribini pod nazivom pod nazivom "Cepanje Rusije i zapadna politika" pod pokroviteljstvom instituta "Džejmstaun fondacija", gde je kolumnista "Grejzona" Mos Robson došao pod punom akreditacijom.

Kada je ugledao Robsona, Suprun je navodno povikao "To je taj!", da bi zatim uzeo da "davi, gura i gazi" američkog novinara.

Snimci sa događaja pokazuju da je odmah nakon napada jedan od moderatora izašao na scenu da osudi Robsona, nazvavši ga "ruskim trolom", nakon čega je opomenuo učesnike da se ponašaju prikladno. 

Ukrajinski fektčeker neonacista

Citirajući izveštaj "Politika" iz tog perioda, "Grejzon" navodi da je Suprunova platforma došla do međunarodne slave kao "'velemajstori' u suzbijanju lažnih vesti" nakon predsedničkih izbora u SAD 2016. godine, kada je Rusija bez konkretnih dokaza okrivljena da je uticala na njihov ishod u korist Donalda Trampa.

Njegova platforma za svoje ciljeve navodi uvođenje "visokih standarda u novinarskoj edukaciji u Ukrajini" i informisanje javnosti o "opasnostima propagande i pirenja lažnih vesti u medijima".

Iako na svom sajtu tvrde da ne dobijaju finansijska sredstva ni od jedne države, samo nekoliko rečenica kasnije navodi se da "StopFake.org" prima podršku Ministarstva spoljnih poslova Češke i Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva.

Zapravo, "StopFake.org" je dobio obimna finansijska sredstva ne samo od britanske vlade, već i od Nacionalne zadužbine za demokratiju sa sedištem u SAD, filijali CIA koju u velikoj meri finansiraju Kongres i Stejt department.

Veze Marka Supruna sa ekstremnom desnicom u Ukrajini su opsežne i dobro dokumentovane, ali su ništavne u poređenju sa onima njegove supruge Ulane Suprun.

Mnogo pre njenog imenovanja na mesto vršioca dužnosti ministra zdravlja Ukrajine 2016, gde joj je njen pokušaj privatizacije doneo nadimak "doktor smrt", Suprunova je održavala bliske odnose sa brojnim nasilnim neonacističkim organizacijama, uključujući C14, koja je zaslužna za izvođenje talasa brutalnih antiromskih pogroma.

Ulana Suprun je opisana kao jedan od glavnih pokrovitelja ekstremno desničarskog aktiviste Sergeja Sternjenka, koji je predvodio masakr "antimajdanskih" demonstranata od strane Desnog sektora u Odesi u maju 2014. i na kraju pomogao da se rasplamsa građanski rat na istoku Ukrajine.

Među govornicima iz Ukrajine na tribini u institutu "Džejmstaun fondacije" je bio ruski "opozicioni lider" Ilja Ponomarjov, politički predstavnik ruskih jedinica u Međunarodnoj legiji prepunoj nacista, koja odgovara šefu ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirilu Budanovu.

image