Srbija i Balkan

Šefica diplomatije "Kosova": Nisam optimista, Srbija odbija da potpiše svaki dokument iz Brisela

"Srbija nije bila spremna za dogovor u Briselu ni 27. februara ni 18. marta, tako da nisam optimista i ne očekujem promene", rekla je ministarka spoljnih poslova tzv. Kosova Donika Gervala ocenjujući da srpsko rukovodstvo i srpski narod nisu zainteresovani za ulazak Srbije u EU
Šefica diplomatije "Kosova": Nisam optimista, Srbija odbija da potpiše svaki dokument iz Briselawww.globallookpress.com © IMAGO/Janine Schmitz/photothek.d

Ministarka spoljnih poslova tzv. Kosova Donika Gervala izjavila je da je u procesu normalizacije odnosa "Kosovu" potrebno da Srbija bude ozbiljna, a ne da "odbija da potpiše svaki briselski dokument". 

Ona je za portugalski "Diaro de noticijas" izjavila da normalizacija odnosa podrazumeva "normalno ponašanje strana" i "poštovanje suseda", a ne pretnju ratom, prenosi prištinska "Koha".

Dosad su u pregovaračkom procesu viđene dve različite Srbije, otkriva prištinska zvaničnica.

"Toliko je teško sa Srbijom. Oni sede za pregovaračkim stolom i obećavaju, a onda se, kada ta obećanja treba da sprovedu, pojavljuje sasvim druga Srbija. Ovoga puta Srbija ništa nije ni potpisala, tako da nisam optimista i ne očekujem promene u narednim nedeljama ili mesecima", rekla je ona.

Gervala ističe da Srbija nije bila spremna za dogovor u Briselu ni 27. februara ni 18. marta, a prema njenim rečima, Evropska unija kao posrednik u dijalogu to nije kritikovala.

"Srbija nastavlja staru igru: Šalje određene poruke, a odbija kada dođe vreme za potpisivanje", rekla je ona i dodala da je "žalosno što EU omogućava tu situaciju".

Ministarka spoljnih poslova je navela da ustav tzv. Kosova, kao proizvod evropske politike, garantuje široka prava manjinama, pre svega Srbima.

"Ovo srpsko rukovodstvo uopšte nije zainteresovano da Srbiju vodi u EU. To govore svaki dan. Ako pogledamo ankete, vidimo da ni narod u Srbiji, većina, nije za članstvo Srbije u EU. To znači da sve naše zemlje koje napreduju, na primer Kosovo napreduje u pitanjima vladavine prava po evropskim standardima, moraju da sačekaju da se Srbija odvoji od interesa Rusije i krene putem ispunjavanja uslova za ulazak u EU. Verujem da EU nije baš iskrena u svojoj ponudi Zapadnom Balkanu za integraciju i to je deo problema. Ako je ponuda iskrena, onda će se napori regiona smatrati dovoljnim", rekla je ona.

Što se tiče međunarodne diplomatije, Gervala je rekla da tzv. Kosovo treba da državama koje nisu priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova ili imaju dileme razjasni "nesporazume o tome šta je Kosovo i kako je postalo nezavisna zemlja".

"Republika Kosovo ne ide nikuda, to je realnost, a mi vredno i naporno radimo na izgradnji demokratske, pravedne i prosperitetne države kako bismo zajedno sa Albanijom u budućnosti mogli da se pridružimo Evropskoj uniji", rekla je ona za portugalski list.

image