Srbija i Balkan

Anti-mafija blok: URA i Demokrate zajedno na parlamentarne izbore u Crnoj Gori

Odluka da li će NSD Andrije Mandića i DNP Milana Kneževića na izbore 11. juna samostalno ili u koaliciji još nije zvanično saopštena a rok za odluku ističe sutra u ponoć
Anti-mafija blok: URA i Demokrate zajedno na parlamentarne izbore u Crnoj Gori© Зоран Шапоњић

Glavni odbor Građanskog pokreta URA doneo je sinoć odluku o formiranju "anti-mafija bloka političkog centra", čiju okosnicu će, kako je saopšteno, činiti URA i Demokrate i koji će nastupiti zajedno na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima 11. juna.

Izglasana je i lista poslaničkih kandidata Građanskog pokreta URA koju predvode aktuelni premijer Dritan Abazović, poslanik Miloš Konatar kao i ministri Ana Novaković Đurović i Filip Adžić. Na listi su i "nova lica po kojima se sve više URA prepoznaje": Milena Vuković Sekulović, Zoran Mikić, Mileta Radovanić, Luka Rakčević i Dušan Golović.

"Kao partija, ponosni smo na sve što smo postigli u prethodnom periodu dajući nemerljiv doprinos da se Crna Gora nađe na pravom putu kroz hrabru borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, za uvećanje životnog standarda, vraćanje otetog državi od privilegovanih kumova i prijatelja, za zaštitu životne sredine i pomirenje u Crnoj Gori. Crna Gora se svakodnevno menja nabolje i nema razloga da tako ne bude i u narednom periodu. Odlučni smo da, kao i do sada, tome damo veliki doprinos", stoji u saopštenju GP URA.

Demokrate i Građanski pokret URA izbornu listu predaće, kako je najavljeno sutra, a na čelu liste biće lider Demokrata Aleksa Bečić.

Posle odluke o razdruživanju Demokratskog fronta koju su juče zvanično saopštili lideri ove koalicije Andrija Mandrić, Milan Knežević i Nebojša Medojević, Pokret za promene predao je sinoć Državnoj izbornoj komisiji Crne Gore listu kandidata za poslanike. Nosilac liste je Nebojša Medojević, na list su, pored ostalih i dr Branko Radulović, dr Branka Bošnjak, Boban Stanišić, Milo Popović, Valentina Dabović, Aida Kurpejović, Aleksandar Lekić, Ratko Đurišić, Marija Marsenić.

"Krećemo u novo poglavlje, vraćamo se našim izvornim vrednostima i idemo na put reformi i evropskih integracija, u tom smislu je i naša lista koja nosi naziv ‘Prvo Crna Gora – Nebojša Medojević, reforme za spas države’. Uvek smo bili prepoznati kao avangardni i kao neko ko je nudio konkretna rešenja i imaćemo priliku da to predstavimo javnosti, koja će, sigurna sam, znati to da ceni. Stranka smo koja je potekla iz tink-tank organizacije, sa ljudima koji imaju znanje da povedu ovu zemlju napred. Očekujem dobar rezultat i očekujte od PZP-a nešto novo, nek ostane iznenađenje. Naša lista je predviđena našim prepoznatljivim ljudima, ali je na njoj takođe mnogo mladih ljudi. Na prvom mestu nam je Crna Gora i to će biti fina, pozitivna kampanja i koja će, nadam se, dati dobar rezultat i da ćemo imati stabilnost nakon izbora", rekla je potpredsednica PzP-a Branka Bošnjak nakon predaje liste.

"Očekujemo dobar rezultat, iznenađenje, želimo da izborni proces prođe u miru, da nakon izbora čestitamo jedni drugima, da ne bude tenzija i da svi priznamo rezultate. Ostaje žal što nije došlo do reforme izbornog zakonodavstva, neki budući saziv Skupštine će verovatno uzeti to u obzir i raditi", rekla je Bošnjak prilikom predaje potpisa.

Državna izborna komisija prihvatila je i proglasila izbornu listu "Pravda za sve – Vladimir Leposavić" za parlamentarne izbore 11. juna. Ovu listu predao je Narodni pokret Pravda za sve.

Rok za predaju ističe sutra, 16. maja u ponoć.

Saopštavajući odluku o prestanku postojanja Demokratskog fronta, jedan od lidera Andrija Mandić rekao je da je DF "doneo odluku da stranke konstituenti idu različitim putevima ka istom cilju, da je Crna Gora pomirena zemlja".

Lider Demokratske narodne partije Milan Knežević ocenio je da je DF, "kada je započeo veliko istorijsko putovanje" pre 11 godina postavio cilj a to je "bespoštedna borba protiv Mila Đukanovića i Demokratske partije socijalista (DPS) i njegovih tekovina".

Analitičar Stefan Đukić izjavio je za Sputnjik  da je prestanak postojanja DF-a šansa za NSD i NDP da budu autentični predstavnici političke volje Srba u Crnoj Gori i da igraju sličnu igru kao Bošnjačka stranka, samo na mnogo većem nivou i sa većom podrškom birača.

"Da li će im to poći za rukom, videćemo, jer Srbi glasaju i za Demokrate i Pokret Evropa sad", rekao je Đukić.

Odluka da li će Nova srpska demokratija Andrije Mandića i Demokratska narodna partija Milana Kneževića na vanredne parlamentarne izbore 11. juna samostalno ili u koaliciji još nije zvanično saopštena a rok za odluku ističe sutra u ponoć.

Iz pokreta Evropa sad čiji je jedan od lidera Jakov Milatović izabran za predsednika Crne Gore, inauguracija je zakazana za 20. maj, ranije je saopšteno da će ova stranka na izbore samostalno, a nosilac liste je Milojko Spajić.

"Odlučeno je da Pokret Evropa sad u narednom periodu obavi niz razgovora sa građanskim listama, nezavisnim intelektualcima, uglednim aktivistima, lokalnim pokretima i partijama manje brojnih naroda u vezi sa zajedničkim nastupom. Listu Pokreta Evropa sad nosiće predsednik Pokreta Milojko Spajić koji je za to dobio jednoglasnu podršku", navodi se u saopštenju.

 

image