Srbija i Balkan

Lajčak: Narednih sedmica nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Iako pronalaženje zajedničkog jezika može biti izazovno, uspeli smo da postignemo određeni napredak, tvrdi specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine
Lajčak: Narednih sedmica nastavak dijaloga Beograda i Prištine© TANJUG/ DOPISNIK KiM/ bg

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je cilj sastanka glavnih pregovarača Beograda i Prištine prošle nedelje u Briselu bio da se razjasne preostala otvorena pitanja i da će se razgovori nastaviti u narednim sedmicama.

"Razgovarali smo o daljem putu implementacije Sporazuma od 27. februara i imali smo za cilj da razjasnimo preostala otvorena pitanja. Iako pronalaženje zajedničkog jezika može biti izazovno, uspeli smo da postignemo određeni napredak", napisao je Lajčak na Fejsbuku sumirajući prošlu nedelju.

Prema njegovim rečima, razgovori će se nastaviti u narednim nedeljama.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da dijalog Beograda i Prištine predstavlja istorijski razvoj odnosa Srbije i Prištine.

Kako je Eskobar rekao, dogovor o normalizaciji odnosa pod evropskim uslovima koji stvara miran, stabilan i predvidljiv odnos između "dve neprijateljski nastrojene susedne države" je ogromno postignuće.

"Bilo je potrebno mnogo političke hrabrosti i od predsednika Vučića i od premijera Kurtija da se stigne do tog dogovora", dodao je Eskobar.

On je rekao da je to pravno obavezujući sporazum.

"Potpredsednik Evropske komisije Borelj je kazao da je sporazum legalan i pravno obavezujuć. I oba su lidera to potvrdila. Sada se postavlja pitanje kako da ga u potpunosti implementiramo", kazao je Eskobar.

On je naveo da je optimističan da će se stići do cilja, kao i da veruje da oba lidera mogu da pokažu političku hrabrost neophodnu da se učine pravi koraci.

"Kod Srbije, postoje određeni elementi koji moraju biti ispunjeni u pogledu priznavanja registarskih oznaka za automobile, ličnih karti i još neke stvari. I od Kosova se očekuje da formira Zajednicu Srpskih Opština. Izvinjavam se, to nije očekivanje. To je obaveza", kazao je Eskobar.

On je rekao da SAD žele da se ti procesi odvijaju što je brže moguće.

"Ne vidim razlog zašto se to ne bi moglo završiti do kraja leta", naveo je Eskobar.

image