Srbija i Balkan

Završen trilateralni sastanak u Briselu, Petković: Bisljimi pokušao da obesmisli nastavak dijaloga

Trilateralni sastanak je održan nakon što je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak obavio bilateralne sastanke sa srpskom i delegacijom tzv. Kosova
Završen trilateralni sastanak u Briselu, Petković: Bisljimi pokušao da obesmisli nastavak dijaloga© TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

U Briselu je završen sastanak specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića i zamenika premijera privremenih prištinskih institucija Besnika Bisljimija.

Petković je kazao novinarima da je ponašanje Bisljimija bilo skandalozno, a da je delegacija Beograda došla pripremljena sa ekspertima, papirima i predlozima, za razliku od predstavnika Prištine koji je došao sam.

"Kada je trebalo da razgovaramo o važnim pitanjima, kao što je dalje formiranje zajednice srpskih opština, nakon donošenja Deklaracije o nestalima ali i drugim važnim pitanjima kao što je sloboda kretanja i sam život Srba na KiM i institucionalno nasilje nad Srbima, na to Bisljimi nije želeo da da nikakve konkretne odgovore", kaže Petković.

Dodaje da je sve vreme različitim upadicama pokušavao da obesmisli tok dijaloga.

"Razgovarali smo o pitanju energetike, kada se pozovemo na sporazume i povelje Ujedinjenih nacija, Bisljimi kaže da pričam gluposti", rekao je Petković. 

Incident je nastao kada je Petković pokazao odbijenicu takozvane kosovske policije kojom nije dozvoljen ulaz u južnu srpsku pokrajinu novinarki RTS-a koja radi na projektu EU o imovini Srba na KiM.

"Bisljimi je uzeo odbijenicu i bacio je na pod. Onda vam je jasno u kom pravcu to ide, da njega ništa ne zanima i da želi da napravi privid da učestvuje u dijalogu. Došli smo do onoga o čemu Aleksandar Vučić sve vreme priča, a to je da Bisljimi i Kurti ne žele da formiraju ZSO", izričit je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM dodaje i da se Bisljimi pravio kako ne zna šta je ZSO, te da nije pročitao osnovna četiri sporazuma, te da ne zna koje su njene nadležnosti kao i njeni organi.

"Trebalo je da razgovaramo o određenim dokumentima za dalje određenje statuta ZSO i za zajedičku komisiju za nestala lica i za praćenje procesa implementacije, mi smo došli sa zajedničkim predlozima, Bisljimi je došao bez ijednog papira, rekao je da će oko nestalih lica odgovoriti za nedelju dana", kaže Petković.

Prema Petkovićevim rečima, normalizacija znači normalizaciju života na terenu, a Bisljimi nije hteo o tome da razgovara.

"Kada pomenete rezoluciju 1244 skače kao oparen, a ZSO hoće da rešava na osnovu pusama, odluka ustavnog suda i sve tako. Kada mu odgovara pročita neki član, kada ne odgovara pravi se lud. Odlaže rešavanje pitanja nestalih iako sam tražio i da Odalović uđe u salu za sastanke. Teška je situacija i brine me kako će se stvari odvijati. Učinićemo sve da sačuvamo mir, iako je Bisljimi hteo da nas natera da reagujemo na određeni način. Kompromis mora da se dogodi, a to je za Prištinu zabranjena reč", rekao je Petković.

Bisljimi: Srpsku stranu interesuje isključivo dormiranje ZSO

Glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi izjavio je da današnji sastanku u Briselu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine nije doneo rezultate, kao i da srpsku stranu interesuje isključivo formiranje Zajednice srpskih opština.

Bisljimi je naveo da je na dnevnom redu bilo sve što se tiče implementacije sporazuma iz Ohrida, prenosi "Reporteri".

Bisljimi je naglasio da je srpska strana zainteresovana samo za formiranje ZSO, pre nego što se nastavi sa ostalim tačkama implementacije, dodajući da zbog toga rezultate ne treba očekivati ni danas, što, kako je naveo, "produbljuje diskusiju gde se proces nalazi i u kom pravcu ide".

"Srpska strana je rekla da je zanima samo deo koji se tiče formiranja Zajednice srpskih opština, pa će tek onda razmatrati ostale tačke. Međutim, sa srpske strane nije bilo volje da se danas razgovara. Situacija na severu danas uopšte nije razmatrana. Međutim, to su bili dokumenti koje nam je (izaslanik EU za dijalog Miroslav) Lajčak doneo tokom posete Prištini 11. maja", rekao je, između ostalog, Bisljimi.

Bisljimi je rekao da je tokom prošlonedeljne posete Lajčak poslao Prištini i Beogradu nekoliko dokumenata koja se odnose na nadležnosti mehanizma za sprovođenje sporazuma, sa primenom Deklaracije o nestalima, kao i na njegov pristup kako postupiti u sprovođenju tačke sedam sporazuma, koja se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština.

"U dogovoru koji smo postigli u Ohridu jasno je navedeno da nijedan član ne može da uslovljava druge članove i da će se svi članovi sprovoditi nezavisno. Takođe, navodi se da nijedna strana neće blokirati primenu bilo kog konkretnog člana. Ovo je vodič za nas. Ne verujem da je EU voljna da pusti dokument koji su oni sami doneli i objavili na svom sajtu", rekao je Bisljimi na kraju sastanka.

Trilateralni sastanak, koji je počeo nešto posle 15 sati, održan je nakon što je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak obavio bilateralne sastanke sa srpskom i delegacijom tzv. Kosova.

Lajčak je u nedelju izrazio očekivanje da će oba glavna pregovarača biti spremna da se dogovore o konkretnim narednim koracima ka implementaciji sporazuma iz Brisela i Ohrida.

Izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak boravio je prošle nedelje u poseti Prištini, a zatim i u Beogradu, i tom prilikom poručio da u dijalogu postoje dva puta: normalizacija ili konfrontacija, a da drugo nije nikome u interesu.

Poslednji sastanak u dijalogu održan je 2. maja na visokom nivou kada su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti dogovorili o Deklaraciji o nestalim licima, a Upravljački tim predstavio nacrt Statuta ZSO.

Lajčak je, uoči nastavka razgovora u Briselu, još jednom poručio da je važno fokusirati se na normalizaciju i implementaciju sporazuma iz Brisela i aneksa iz Ohrida.

On je istakao da je neophodno da se izbegavaju bilo kakvi nekoordinisani potezi koji bi mogli da "proces izbace iz koloseka".

image