Srbija i Balkan

Nastavak dijaloga u Briselu: Lajčak završio sastanak sa Petkovićem, u toku razgovor sa Bisljimijem

Najvažnija tema sastanaka u Briselu - formiranje Zajednice srpskih opština
Nastavak dijaloga u Briselu: Lajčak završio sastanak sa Petkovićem, u toku razgovor sa Bisljimijem© Танјуг/Тара Радовановић

U Briselu je pre nešto više od sat i po završen sastanak direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića i specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

Kako saznaje "Kosovo onlajn" na licu mesta, Lajčak se trenutno nalazi na sastanku sa glavnim pregovaračem Prištine i zamenikom premijera takozvanog Kosova Besnikom Bisljimijem.

Nakon ova dva sastanka očekuje se nova runda tehničkog dijaloga između glavnih pregovarača, Petra Petkovića i Besnika Bisljimaja.

Očekuje se da će najvažnija tema sastanaka u Briselu biti formiranje Zajednice srpskih opština u skladu sa briselskim sporazumima iz 2013. i 2015. godine.

Izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak boravio je prošle nedelje u poseti Prištini, a zatim i Beogradu, i tom prilikom poručio da u dijalogu postoje dva puta: normalizacija ili konfrontacija, a da drugo nije nikome u interesu.

Poslednji sastanak u dijalogu održan je 2. maja na visokom nivou kada su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti dogovorili o Deklaraciji o nestalim licima, a Upravljački tim predstavio nacrt Statuta ZSO.

image