Ekonomija

Velika seoba: Pod pritiskom sankcija i zelenih subvencija, evropske kompanije "merkaju" SAD

Direktori vodećih evropskih preduzeća razmatraju prebacivanje proizvodnje u Severnu Ameriku
Velika seoba: Pod pritiskom sankcija i zelenih subvencija, evropske kompanije "merkaju" SADGetty © Sean Gallup / Staff

Većina izvršnih direktora u uticajnoj grupi evropskih preduzeća najavila je da će povećati svoje prisustvo u Severnoj Americi usred sve veće zabrinutosti zbog gubitka konkurentnosti Evrope.

Oko 57 odsto šefova kompanija evropskih multinacionalnih kompanija planira prebacivanje investicija ili operacija - ili oboje - preko Atlantika u naredne dve godine, piše "Blumberg" pozivajući se na istraživanje koje je sproveo Evropski okrugli sto industrijalaca (ERT).

Velika većina ispitanika - više od 80 odsto - veruje da Evropa gubi konkurentnost što je osnova za razvoj industrije, jer se kontinent bori sa geopolitičkim poteškoćama, visokom inflacijom, rastom troškova energije, ali i nedostatkom radnika i prekidima u lancu snabdevanja.

Sankcije Moskvi zbog operacije u Ukrajini, ali i američki zakon o inflaciji (IRI), odnosno "zelene" subvencije SAD, pogoršale su već tešku situaciju za kompanije u Evropi, obeleženu nižim rastom produktivnosti i krizama. Više od dve trećine ispitanika smatra da je uticaj trenutnih geopolitičkih tenzija na izglede njihove kompanije donekle negativan, ili negativan.

"Napori Evrope da obnovi svoju konkurentnost su izazovniji nego ikada zbog nestabilnog geopolitičkog okruženja, visokih cena energenata u poređenju sa nivoom pre 2019. godine, rastuće inflacije, strožih uslova finansiranja i rekordno visokih ulaznih troškova", navodi se u studiji.

Evropski izvršni direktori su blago pozitivni u pogledu trenutne ekonomske situacije nakon negativnog sentimenta u drugoj polovini prošle godine, ali samo četvrtina njih su optimisti u pogledu narednih šest meseci.

ERT okuplja oko 60 šefova kompanija vodećih evropskih multinacionalnih kompanija. Ukupno 56 izvršnih direktora u ERT-u odgovorilo je tokom aprila na Anketu o poverenju izvršnih direktora u Evropu.

"Rezultati su jasan i hitan dokaz da je budućnost Evrope kao vodeće baze za industriju i dalje ugrožena", rekao je Martin Brudermiler, glavni izvršni direktor hemijske kompanije BASF i predsedavajući ERT komiteta za konkurentnost. "Geopolitičke tenzije imaju ogromne posledice - a mi u Evropi smo usred toga."

image