Ekonomija

Evropa trpi posledice američkog zakona o inflaciji: "Ford" otpušta radnike u Nemačkoj i Britaniji

Evropska privreda na udaru "zelenih" subvencija SAD
Evropa trpi posledice američkog zakona o inflaciji: "Ford" otpušta radnike u Nemačkoj i Britanijiwww.globallookpress.com © Oliver Berg/dpa

Američki "Ford" najavio je da će otpustiti oko 11 odsto svoje radne snage u Evropi u poslednjem znaku industrijskog poremećaja uzrokovanog prelaskom automobilskog sektora na električna vozila.

Od ukupno 3.800 radnih mesta koja će biti zatvorena, radnici u Nemačkoj i Velikoj Britaniji biće najteže pogođeni sa oko 2.300 i 1.300 radnih mesta koja će biti eliminisano u naredne tri godine, saopšteno je iz "Forda".

"Utiranje puta ka održivo profitabilnoj budućnosti za 'Ford' u Evropi zahteva široke akcije i promene u načinu na koji razvijamo, pravimo i prodajemo vozila", rekao je Martin Sander, generalni direktor "Fordovog" poslovanja električnih vozila u Evropi. "Ovo će uticati na organizacionu strukturu, talenat i veštine koje će nam trebati u budućnosti", dodao je Sander.

"Ford" planira da do 2035. u Evropi proizvodi samo električne automobile, kako bi - kao i ostale američke kompanije - iskoristio Zakon o smanjenju inflacije (IRA).

Zakon je usvojen prošle godine u Vašingtonu sa ciljem da se podstakne američka proizvodnja, a naročito "zelena" industrija - električna vozila i slično, proizvedena, po mogućstvu, u SAD, sa američkim materijalima, pre svega čipovima koje, zbog sankcija, američke kompanije ne mogu više da uvoze iz Kine.

Ogroman paket subvencija američkim proizvođačima, usvojen kako bi se smanjio uticaj inflacije na ekonomiju SAD-a, uznemirio je Evropu svesnu da će njihova industrija žestoko trpeti. Nemačka i Francuska su zatražile da EU uvede sopstvene subvencije i rezerviše ih za evropske proizvođače.

Kompanija "Ford" sa oko 173.000 zaposlenih širom sveta, od kraja prošle godine imala je oko 35.000 radnih mesta u Evropi, a najveći pogon u Kelnu sa oko 14.000 radnika. U Velikoj Britaniji, kompanija ima oko 7.000 direktno zaposlenih i u dve fabrike proizvodi dizel motore i menjače. Takođe ima inženjerski centar u Eseksu.

image
VV inauguration
banner