Svet

FBI: IRA planirala da ubije kraljicu Elizabetu u Kaliforniji

Informacije su postale javno dostupne nakon zahteva Zakona o slobodi informacija koji su podnele američke medijske kuće
FBI: IRA planirala da ubije kraljicu Elizabetu u KalifornijiGetty © Photo by McCarthy/Daily Express/Hulton Archive

Dokumenata koja je nedavno objavio Federalni istražni biro (FBI) detaljno opisuju navodne planove Irske republikanske armije (IRA) iz 1983. godine da izvrše atentat na britansku kraljicu Elizabetu II za vreme njene državne posete SAD.

Kako se navodi u dokumentima dostupnim na onlajn trezoru FBI (informativnoj veb stranici službe), agenti su dobili kredibilne obaveštajne podatke o planovima za atentat kada su Elizabeta II i njen suprug princ Filip pre 40 godina bili u poseti parku Josemiti u Kaliforniji.

Prema objavljenom dosijeu, policajac koji je posećivao irski pab u San Francisku upozorio je federalne agente da je primio poziv od čoveka koga je tamo sreo.

Policajac je rekao da mu je muškarac rekao da traži osvetu za svoju ćerku koju je "u Severnoj Irskoj ubio gumeni metak".

Navodi o pretnji su pristigli 4. februara 1983, otprilike mesec dana pre posete kraljice Elizabete Druge i njenog supruga princa Filipa Kaliforniji.

"Hteo je da pokuša da naudi kraljici Elizabeti i to bi uradio ili tako što bi bacio neki predmet sa mosta Golden gejt na kraljevsku jahtu 'Britanija' kada bude plovila ispod, ili bi pokušao da ubije kraljicu Elizabetu tokom posete Nacionalnom parku Josemiti", piše u dokumentu.

Tajna služba je, kao odgovor na pretnju, planirala da zatvori šetališta na mostu "Golden gejt" dok se jahta približava. Nejasno je koje su mere preduzete u Josemitiju, ali poseta je održana. FBI nije objavio detalje o hapšenjima.

Informacije su postale javno dostupne nakon zahteva Zakona o slobodi informacija koji su podnele američke medijske kuće.

Do mnogih državnih poseta pokojne kraljice SAD, uključujući posetu Zapadnoj obali 1983. godine, došlo je tokom pojačanih tenzija u Severnoj Irskoj.

IRA je ubila kraljičinog rođaka lorda Mauntbatena u okrugu Sligo u Irskoj 1979. godine.

image