Ekonomija

Nemačka banka: Inflacija ostaje dvocifrena i dogodine

Nemačka centralna banka upozorila je da bi inflacija u zemlji mogla da ostane dvocifrena i 2023. godine
Nemačka banka: Inflacija ostaje dvocifrena i dogodinewww.globallookpress.com © Frank Hoermann / SVEN SIMON

Inflacija u Nemačkoj bi mogla da ostane dvocifrena u narednoj godini uprkos naporima vlade da obuzda cene energenata, saopštila je danas Bundesbanka.

Pošto su potrošačke cene u Nemačkoj prošlog meseca porasle za 11,6 odsto, što je najbrži tempo od ranih 1950ih, Berlin pokušava da ograniči poskupljenje računa za struju i grejanje, posle sankcija Brisela Moskvi zbog specijalne vojne operacije u Ukrajini i smanjenih isporuka ruskog gasa.

Međutim, Bundesbanka je saopštila da efekat ove takozvane "kočnice" na cene gasa možda neće odmah biti vidljiv, i da će ionako biti samo privremen.

"Stopa inflacije bi mogla da ostane dvocifrena i posle kraja godine", navela je Nemačka centralna banka u svom mesečnom izveštaju i dodala da bi prvi deo vladinog plana - ograničenja cene gasa za domaćinstva u decembru - mogao da donese neko olakšanje potrošačima, ali da to verovatno neće biti registrovano u zvaničnom obračunu inflacije.

Drugi, značajniji deo plana, na osnovu kog će biti subvencionisano 80 odsto potrošnje gasa u domaćinstvima i malim preduzećima, mogao bi da smanji inflaciju za jedan procentni poen. Ali bi, prenosi Rojters, potrajalo samo neko vreme.

"Čim istekne ograničenje cena gasa i struje, efekat na stopu inflacije će se preokrenuti", upozorila je Bundesbanka.

Nemačka banka, koja podržava napore Evropske centralne banke da obuzda inflaciju kroz stalnu "dijetu" povećanja kamatnih stopa, donekle je našla utehu u najnovijim sporazumima o platama u nemačkom hemijskom i metalurškom sektoru.

Radnici u tim industrijama pristali su na manje povećanje plata u zamenu za jednokratnu isplatu kompenzacije.

"Iz makroekonomske perspektive, to olakšava povratak na manja povećanja plata kada isteku privremene komponente", saopštila je Bundesbanka. "Ovo bi moglo da smanji stepen efekata drugog kruga na stopu inflacije, posebno na srednji rok, i da pomogne da se sadašnje visoke stope inflacije dodatno ne učvrste."

Međutim, banka je upozorila da su zahtevi sindikata, kao što je povećanje od 10,5 odsto za radnike u javnom sektoru, "izuzetno visoki".

Bundesbanka je takođe ponovila svoje upozorenje na recesiju u poslednjem kvartalu ove godine i prvom kvartalu 2023. godine.

image