Američki poredak zasnovan na iznudi

Džek Smit, doskorašnji namrgođeni "delilac pravde" za imperijalni "kosovski" projekat a sada jedna od perjanica bespoštedne borbe američkog establišmenta protiv Trampa, zapravo je izgleda samo običan iznuđivač i ucenjivač – baš kao i imperija kojoj služi
Američki poredak zasnovan na iznudiGetty © Jack Smith

Nekako je promaklo "našim" medijima glavnog toka da je ovih dana Džek Smit, američki specijalni tužilac koji ima istaknutu ulogu u hajci protiv Trampa, a pre toga bio "specijalizovani tužilac" Specijalizovanog tužilaštva tzv. Kosova, optužen da je bio "aktivni učesnik šeme za iznuđivanje miliona dolara od bogatih pojedinaca koji su predmet istrage" na tzv. Kosovu.

Jednostavnim rečnikom, Smit je bio spreman da za ogromne sume novca smanji kazne izrečene za gnusne ratne zločine protiv Srba.

Pokoji naivni posmatrač bi možda zaključio da su "naši" mediji ovo prećutali zato što su jednostavno navukli strah od Smita, s obzirom da su, dok je vedrio u oblačio u Specijalizovanom tužilaštvu za tzv. Kosovo, redovno objavljivali Smitovu smrtno namrgođenu facu, od koje bi se čak i pošten čovek bar podsvesno uplašio.

To je trebalo da olakša njegovo smišljeno projektovanje srpskoj javnosti kao "strogog ali pravednog" – s ciljem legitimisanja još jednog falš "tribunala" iz zapadne kuhinje, kako bi se Srbi konačno navikli da je sasvim u redu da nam agresori i okupatori "sude" i određuju ko je kriv a ko nevin na našim prostorima.

Međutim, realnije je zaključiti da je optužba protiv Smita prećutana u kontrolisanom srpskom medijskom prostoru zato što bi njeno razglašavanje dodatno poljuljalo autoritet čitavog zapadnog kolonijalnog mehanizma koji je, najpre uz pomoć medija, ispleo mrežu tihe okupacije naših prostora.

Jer kako da nam svi ti silni zapadni izaslanici koji nam samo "žele dobro" uteraju "demokratiju, ljudska prava i pravnu državu" ako bi se ispostavilo da njih zapravo ne zanima ništa od toga – već najpre dolari. I to u vrlo impresivnim količinama.

Pismena izjava uzbunjivača koji optužuje Smita za iznudu "pruža detaljnu sliku navodne šeme iznude, po kojoj su oni koji su počinili ratne zločine mogli da plate tužiocima Specijalizovanog tužilaštva tzv. Kosova" kako bi sebi smanjili ili ukinuli kazne.

Uzbunjivač je, inače, Džon Mojnihan, bivši pripadnik američke agencije za borbu protiv narkotika (DEA), za koga bivši operativac CIA i skorašnji sagovornik RT Balkan Leri Džonson kaže da je "ubedljivo najveći stručnjak za pranje novca i finansijski kriminal na svetu" – a uz to i njegov dugogodišnji poslovni partner.

Još jedna Mojnihanova pismena izjava optužuje Smita da je pokušao da preko posrednika iznudi višemilionske sume novca od ruskih oligarha, poput Prohorova i Potanjina, u zamenu za njihovo skidanje sa spiska onih koji su pod sankcijama američke vlade ili, ako nisu pod sankcijama, u zamenu za to da se protiv njih američke sankcije nikada i ne primene.

Smitova iznuđivačka delatnost je, po Mojnihanu, obuhvatala i Crnu Goru. Naime, Smit se takođe optužuje da je tražio tričavih 100 miliona dolara u zamenu za odustajanje optužnice protiv Mila Đukanovića i bivšeg visokog funkcionera crnogorske policije Zorana Lazovića.

To je čovek koji je sada na prvoj liniji fronta u ratu američke duboke države protiv Trampa, s ciljem njegovog isključenja iz izborne trke za predsedničke izbore u SAD predviđene za novembar 2024. godinu. Ako ne isključenja, onda satanizacije koja bi trebalo da poljulja poverenje neopredeljenih glasača u ključnim državama. A ako ni to ne upali, onda bi i atentat mogao da dođe u obzir.

Na to je nedavno upozorio kongresmen Met Gejc sa Floride, optužujući Roberta Kejgena – inače muža Viktorije Nuland – za prizivanje upravo takvog scenarija u nedavnoj autorskoj kolumni za nekada ugledni "Vašington post".

Postoji i teorija da je Smit izabran na sadašnje mesto upravo zbog ovog putera na glavi, kako bi američka duboka država osigurala da on neće birati sredstva niti zazirati od najapsurdnijih pravnih konstrukcija kako bi eliminisao Trampa iz američkog političkog, a možda i fizičkog, života. U prilog ovoj teoriji je i činjenica da je jedan od onih koji optužuju Smita, kosovsko-albanski "biznismen" Halit Sahitaj, prijavio Smita Specijalnom tužilaštvu za tzv. Kosovo još prvom polovinom 2022.

Za kraj je zanimljivo istaći još jedan predmet Smitovog interesovanja. Naime, u kontaktima sa ruskim oligarsima u sklopu šeme iznuđivanja novca od njih za skidanje sa liste američkih sankcija, Smita su vrlo zanimali dokazi koje Vladimir Potanjin – od koga je iznuđeno devet miliona dolara – drži vezano za koruptivne aktivnosti nikog drugog do Hilari Klinton. I ne samo to – Smitu je bilo važno da sazna da li je Potanjin te kompromitujuće dokaze podelio sa bilo kim iz američke Tajne službe (Secret Service). Nije teško pogoditi za čiji račun je Smit ovo radio.

Amerikanci non-stop trube o nekakvom "poretku zasnovanom na pravilima", matrici koja je trebalo da zameni međunarodno pravo, odnosno poredak ukorenjen u Povelji UN i poštovanju međunarodnih sporazuma. Po toj matrici, pravila bi u hodu određivali i menjali Amerikanci, shodno svojim trenutnim interesima i potrebama.

Bivši šef Stejt departmenta u Klintonovoj administraciji, Voren Kristofer je plastično objasnio kako to izgleda u praksi kada je Slobodan Milošević tražio da mu se dostavi spisak američkih zahteva da bi prestali da kinje Srbiju, rekavši: "Nema nikakvog spiska i nikakvih posebnih zahteva. Jednostavno, morate se oko svega ponašati onako kako mi očekujemo."

To su, međutim, bila "stara dobra vremena". Sada je u punoj snazi poredak zasnovan na iznudi i pretnjama, i to se više i ne krije. Smit je samo njegovo (falš) namrgođeno lice. I zato on mora biti poražen.

image
VV inauguration
banner