Rusija

Ispovest ruskih vojnika o brutalnom mučenju koje su pretpeli u zatočeništvu

Istražni komitet Rusije naveo je da su svedočenja ruskih vojnika dokazi koji ukazuju na to da predstavnici ukrajinskih oružanih snaga grubo krše Ženevsku konvenciju, prema kojoj se zabranjuje mučenje i zlostavljanje ratnih zarobljenika
Ispovest ruskih vojnika o brutalnom mučenju koje su pretpeli u zatočeništvu© Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service

Nakon pregovora Moskve i Kijeva i razmene ratnih zarobljenika, 60 ruskih vojnika koji su bili u smrtnoj opasnosti, vraćeno je u Moskvu gde im je pružena psihološka i medicinska pomoć.  

Ruski vojnici su po povratku u Rusiju ispričali sa kakvim brutalnim mučenjima su bili suočeni u zatočeništvu kijevskih snaga, a Istražni komitet Rusije saopštio je danas da će pokrenuti istragu o tvrdnjama ruskih vojnika.

Svedočenja vojnika objavljena su na Telegram kanalu ruskih oružanih snaga, a jedan od njih ispričao je da je zatočen u trenutku kada je bio ranjen. On tvrdi da je više puta pretrpeo fizičko nasilje, a kako navodi, bio je udaran lopatom i šipkom, pucano mu je u obe noge, vilica i nekoliko rebara mu je bilo polomljeno, a pluća probijena.

Drugi ruski vojnik ispričao je da je njegovo ispitivanje počelo tako što je uboden nožem u nogu, a to je izazvalo obilno krvarenje za koje nije dobio adekvatnu medicinsku pomoć. Kada se ukrajinskim vojnicima nisu svideli odgovori, ruski vojnik tvrdi, bio je šutiran i udaran šlemom i puškom. 

Po završetku ispitivanja, trojica ukrajinskih vojnika su ga držala, a četvrti mu je odsekao prst. Tvrdi da je bio prinuđen da potpiše sporazum o saradnji sa ukrajinskim specijalnim službama, a prema njegovim rečima, pretili su mu da će ga ubiti i povrediti porodicu.

Istražni komitet Rusije naveo je da su svedočenja ruskih vojnika dokazi koji ukazuju na to da predstavnici ukrajinskih oružanih snaga grubo krše Ženevsku konvenciju, prema kojoj se zabranjuje mučenje i zlostavljanje ratnih zarobljenika.

Iz Istražnog komiteta rečeno je da će se nastaviti rad sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, sa Federalnom službom bezbednosti i Ministarstvom odbrane Rusije, kako bi se identifikovali osumnjičeni za mučenje i ubistva civila i ruskih vojnika koji su bili u zarobljeništvu. Takođe, rečeno je da će se evidentirati dokazi o brutalnim zločinima koje su počinile kijevske snage. 

image
VV inauguration
banner