Rusija

Zapad i SAD spremaju nove sankcije Rusiji: Dizel i mazut na udaru

Na sastancima širom Evrope ove nedelje, zvaničnici američkog Ministarstva finansija razgovaraju o detaljima predstojećih sankcija na ruske naftne derivate, koje bi trebalo da stupe na snagu 5. februara
Zapad i SAD spremaju nove sankcije Rusiji: Dizel i mazut na udaruGetty © George Frey/Getty Images

Bez obzira na to što ni postojeće sankcije nisu ispunile svoj cilj, niti su, kao što se Zapad nadao, dovele do kolapsa ruske ekonomije, SAD i njihovi saveznici ne odustaju, pa kako "Volstrit džornal" saznaje, spremaju sledeću rundu ograničenja ruskoj naftnoj industriji.

Nove blokade će, kako se očekuje, činiti dve vrste ograničenja cena za ruske rafinisane proizvode: i jedno za proizvode visoke vrednosti kao što je dizel gorivo, a drugo za robu niske vrednosti poput mazuta.

Na sastancima širom Evrope ove nedelje, zvaničnici američkog Ministarstva finansija razgovaraju o detaljima predstojećih sankcija na ruske naftne derivate, koje bi trebalo da stupe na snagu 5. februara.

Nova ograničenja stižu nakon prošlomesečne odluke SAD, Evropske unije i njihovih saveznika u G7 da ograniče cenu ruskog izvoza sirove nafte na 60 dolara po barelu.

Amerikanci se nadaju da će sankcije na rafinisane proizvode imati veće ekonomske posledice, posebno jer će, kako je planirano, stupiti na snagu istog dana kada EU zabrani uvoz ruskog dizela i drugih rafinisanih proizvoda.

"Maksimalna cena nafte bila je neprijatna vežba, ali ne tako teška za Rusiju. Ali ograničenja za naftne proizvode biće mnogo veći problem", tvrdi naučna saradnica Centra za globalnu energetsku politiku Univerziteta Kolumbija Tatjana Mitrova.

Unosna ruska naftna industrija tokom pokušaja da se Rusija kazni zbog specijalne vojne operacije u Ukrajini, bila je najizazovnija meta Zapada zbog svog značaja za globalna energetska tržišta, koja su faktor inflacije koja je zahvatila veliki deo sveta.

"Volstrit džornal", međutim tvrdi da sankcije na izvoz sirove nafte nisu uzburkale tržište zbog brodova iz takozvane flote "tankera u senci".

Reč je, naime, o brodovima izvan zapadne jurisdikcije koji prevoze značajan deo ruske nafte na odredišta u Aziji koja nisu uključena u sankcije.

Naftne derivate, međutim, može da prevozi samo manja, specijalizovanija flota, što kako spekuliše ovaj medij, znači da bi Rusiji ostalo dosta manje opcija da isporučuje dizel i druge proizvode kupcima u Latinskoj Americi i Africi.

Osim logističkih teškoće, znak da nove sankcije neće lako biti sprovedne, jeste i ruska uredba o zabrani prodaje njene nafte i naftnih derivata zemljama koje su stavile gornju granicu na svoje prodajne cene.

Taj potez Moskve bi, kako se navodi, mogao da obeshrabri tržišne aktere da koriste zapadne usluge kako bi olakšali trgovinu ruskom naftom, iako je "Volstrit džornalu" nejasno na koji bi način Rusija sprovela ovu svoju kontrasankciju.

image
VV inauguration
banner