Rusija

Rusija: Finska upala u vojnu psihozu, prekidamo bilateralne odnose

Finske diplomate su izabrale neprijateljsku politiku protiv Moskve, prateći opštu zapadnjačku antirusku politiku, rekao je Lavrov i dodao da prekid saradnje nije ono što Rusija želi
Rusija: Finska upala u vojnu psihozu, prekidamo bilateralne odnosewww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin

Bilateralne odnose između Rusije i Finske uništilo je finsko rukovodstvo koje sledi zapadnu antirusku propagandu i vojnu psihozu, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova. Prekid odnosa dve zemlje nije bio izbor Rusije već njena odluka zbog nesposobnosti Finske da nastavi samostalnu diplomatiju sa Ruskom Federacijom, dodaje Ministarstvo.

"Rusija je dosledno zastupala i u praksi vodila politiku razvoja dobrosusedske, obostrano korisne saradnje sa Finskom, koja je tradicionalno zasnovana na snažnim trgovinsko-ekonomskim odnosima", navodi se odgovorima ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova na pitanja novinara o rezultatima aktivnosti ruske diplomatije u 2022. godine.

Međutim, kako je istakao Lavrov, rukovodstvo Finske je "preko noći uništilo" decenijama razvijane bilateralne odnose između Moskve i Helsinkija, koji su doprinosili poboljšanju životnog standarda ljudi.

"Finske diplomate su izabrale neprijateljsku politiku protiv naše zemlje, prateći opštu zapadnjačku antirusku politiku i vojnu psihozu", smatra Lavrov i dodaje da prekid odnosa nije ono što Rusija želi.

Pitanje šta treba da se uradi da bi se odnosi između Rusije i Finske unapredili, prema rečima Lavrova, treba da se uputi finskim vlastima. "I za početak ih pitajte da li je Helsinki uopšte zainteresovan za bolje odnose sa Moskvom", dodaje ministar.

Finska je, u jeku specijalne vojne operacije u Ukrajini, 18. maja 2022. godine podnela prijavu generalnom sekretaru NATO-a za ulazak u Alijansu, a od početka rusko-ukrajinskog sukoba, zajedno sa drugim zapadnim zemljama slala je oružje Kijevu.

image